U trendu

Fijasko decenije: Nastavnik likovnog restauracijom uništio skulpturu iz 16. veka (video, foto)

Malo boje može osvežiti svaki prostor, ali kad se radi o srednjovekovnim skulpturama morate biti oprezni i posao prepustiti stručnjacima.

To je na teži način naučilo jedan sveštemik iz Španije koji je unajmio lokalnog učitelja likovnog da malo popravi drvenu skulpturu svetog Đorđa iz 16. veka

Svet se sada ponovno zgražava nad najnovijim pokušajem restauracije neprocenjivog umetničkog dela koja, recimo to tako, nije baš prošla najbolje.

Fotografija koja se deli po društvenim mrežama prikazuje osveženog sveca sa ružičastim obrazima i vrlo svetlim oklopom. Kulturni radnici oštro su osudili ovaj pokušaj restauracije.

‘Više ne možemo tolerisati ovakve napade na našu umetničku baštinu. Ovaj primer pokazuje zastrašujuć nedostatak znanja i veštine potrebne da se obavi ovakav posao’, rekli su iz španskog udruženja restauratora (ACRE).

Namesnik crkve u gradu Estelja u kojoj se nalazi skulptura, samo je hteo da očistiti kip i zapravo nije naručio njegovu restauraciju. Međutim, taj potez razbesneo je lokalne vlasti koje se pitaju zašto nisu bile obaveštene o nameri sveštenika.

‘Niko nije znao šta se događa, ni mi, ni regionalna uprava Navarre’, rekao je gradonačelnik Estelje, Koldo Leoz. ‘Koristili su gips i potpuno pogrešnu boju i moguće je da je originalna boja uništena. Ovo je posao za stručnjake i trebalo je oni da ga obave.’

‘Kakav neverovatan gubitak. Ovo je za zatvorsku kaznu’, bili su neki od komentara na društvenim mrežama.

Drugi su pak ovaj slučaj uporedili sa onim iz 2012. kad je starija sveštenica Sesilija Gimenez, u nameri da malo popravi fresku Isusa Hrista iz 19. veka, potpuno uništila delo koje je nakon toga prozvano ‘Majmun Hrist’.

Ipak, upravo ta neuspešna restauracija privukla je hiljade posetilaca u crkvu. Da li će to biti slučaj i sa rumenim svetim Đorđem, ostaje da vidimo.

1 komentar
  1. Anonimni

    prepravka restauracija ili… podmlađivanje savremenog doba

Napišite komentar