najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Film Ejmi otvara Slobodnu zonu

Festival angažovanog filma “Slobodna zona” počeće u četvrtak, a do 10. novembra publika će u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, moći da vidi 26 ostvarenja, nagradjenih na najprestižnijim svetskim festivalima.

Festival će otvoriti film o preminuloj britanskoj pevačici Ejmi Vajnhaus, koja je svoj poslednji javni nastup u junu 2011. održala baš u Beogradu.

Ona je umrla 23. jula iste godine u 27. godini.
 

Selektor 11. po redu festivala Rajko Petrović najavio je na konferenciji za novinare da će Slobodna zona od sledeće godine imati takmičarski karakter, i da će se nagrade dodeljivati u kategoriji najbolji angažovani dokumentarni i najbolji angažovani igrani film.

Petrović je dodao da će biti raspisan i konkurs za najbolji angažovani jugoslovenski film.

Slobodnu zonu će u Sava centru otvoriti novinarka i glumica Olja Bećković koja je gošća selektorka festivala, rekao je Petrović i dodao da će ovogodišnji festival biti bogatiji za program 14 plus, namenjen mladima.

Urednik noćnih razgovora, koji će biti organizovani nakon projekcije filmova, Ivan Milenković najavio je i četiri ponoćna razgovora planirana za 6,7, 8 i 9. novembar povodom filmova “Oni osećaju da vatra gori”, “Gejbaj bejbi”, “Glumica” i “Kaži proleću da ne dolazi ove godine”.

Film “Oni osećaju da vatra gori” govori o izbeglicama iz drugačijeg ugla, o drugoj vrsti pakla koji proživljavaju nakon dolaska tamo gde su se uputili, rekao je Milenković.

Prema njegovim rečima, “Gejbaj bejbi” iz ugla dece govori o njihovom odrastanju u istopolnim brakovima.

Na festival stiže i “Taksi” Džafara Panahija koji je osvojio nagradu Zlatni medved na filmskom festivalu u Berlinu početkom ove godine, najavili su organizatori.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike