U trendu

Forbs objavio listu pet najpotcenjenijih balkanskih gradova, jedan je u Srbiji

Ugledni časopis Forbs objavio je listu pet najpotcenjenijih balkanskih gradova, na kom se pored jednog makedonskog, bosanskohercegovačkog, bugarskog i albanskog našao i treći po veličini srpski grad – Niš.

Doboj

Posted by Turistička organizacija Grada Doboj on Tuesday, August 16, 2022

Iako smo do sada na ovakvim listama uglavnom navikli da vidimo Sarajevo ili Mostar, sada se tu našao drugi grad iz BiH, a reč je o Doboju.

„Istorijski grad Doboj je dom jedne posebno fascinantne stoletne atrakcije. Poznata kao Dobojska tvrđava, ova ogromna kamena građevina prvi put je izgrađena u 13. veku, za vreme vladavine Bosanskog kraljevstva, iako su sukobi tokom godina doveli do njenog uništenja i eventualne rekonstrukcije skoro dvadeset puta“, piše u tekstu.

„Nakon dana provedenog u istraživanju tvrđave i isprobavanju bosanske kuhinje u Starom gradu, obližnje Goransko jezero posebno je šarmantno odredište na otvorenom, a posetiocima pruža priliku za kupanje i potragu za autohtonim balkanskim divljim životinjama.“

Ohrid

Ako razmišljate o tome da posetite Severnu Makedoniju, Ohrid je nezaobilazna i prema Forbsu potcenjena destinacija.

„Smešten u jugozapadnom delu Severne Makedonije, Ohrid je jedno od retkih odredišta na svetu koje služi i kao kulturna i prirodna UNESCO-ova svetska baština, zahvaljujući vekovima starih crkava u bizantskom stilu i prostranom Ohridskom jezeru s raznolikim nizom autohtonih balkanskih riba i biljaka koje se nalaze u njegovim vodama.

Dok je kulturna baština Ohrida svakako fascinantna, oni koji traže miran beg u prirodu trebalo bi da provedu vreme istražujući obližnji Nacionalni park Galičica, prekrasan rezervat koji je prepun autohtonih balkanskih ptica“, poručili su.

Niš

„Smešten u južnim krajevima Srbije, grad Niš je dao velik broj rimskih careva, a legendarni Konstantin Veliki bio je jedan od mnogih vladara koji potiču iz tog grada“, piše Forbs.

„Sadrži bogat niz istorijskih građevina i znamenitosti koje treba otkriti, od veličanstvene Niške tvrđave iz 18. veka do Ćele-kule, jezive građevine ukrašene lobanjama srpskih pobunjenika koji su izgubili živote u neuspelom ustanku protiv Osmanskog Carstva.

Uz bogatstvo istorijskih atrakcija, Niš je takođe dom rastuće gastronomske scene, s mnoštvom vrhunskih restorana koji rade u centru grada“, zaključuju.

Varna

Na listi se našao i bugarski primorski grad Varna.

„Smešten na zapadnom rubu Crnog mora, ovaj istorijski grad trenutno služi kao jedno od najpopularnijih bugarskih obalskih odmarališta, nudeći široku lepezu otmenih hotela.

Duga gradska plaža s belim peskom savršeno je mesto za kupanje i sunčanje, dok se u obližnjem Arheološkom muzeju Varna nalaze rimske kupke, antički nakit i jedan od najstarijih poznatih primeraka blaga na svetu“, piše Forbs.

Berat

Albanski grad Berat je prema Forbsu takođe potcenjena destinacija koju turisti ne posećuju onoliko koliko bi trebalo.

„Berat, slikoviti grad smešten na obalama reke Osum. Vekovi vladavine širokog spektra različitih kultura prožela su Berat raznolikom zbirkom arhitektonskih stilova. Iako su džamije i crkve prisutne širom grada, jedna od njegovih glavnih atrakcija je dvorac Berat, masivna kamena građevina u kojoj se nalazi više zgrada iz 13. veka“, piše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar