U trendu

Fosilni ostaci galeaspida sa ‘devet repova’ otkriveni na jugu Kine

Istraživači su otkrili novu fosilizovanu vrstu galeaspida sa „devet repova“ u južnom kineskom autonomnom regionu Guangsi Džuang, prenosi agencija Sinhua navodeći da je to prvi fosil galeaspida na svetu sa dobro očuvanim repom.

Prema navodima istraživača sa Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kičmenjaka pri Kineskoj akademiji nauka, oni su novu vrstu nazvali Foxaspis novemura jer se njeno repno peraje sastoji od devet krakova nalik na zrake, prekrivenih ljuskom kao krljušt, baš kao i kod lisice s devet repova, mitske životinje iz antičke književnosti „Šan Hai Đing“ (Klasik planina i mora).

Fosilni primerak u potpunosti čuva repno peraje i u skupljenom i u proširenom stanju, otkrivajući u najvećoj meri njegove morfološke detalje, kaže Gai Džikun, profesor istraživač sa Instituta.

„Otkrili smo da galeaspide mogu biti aktivni plivači i da mogu dobro da iskoriste kontrakciju mišića da kontrolišu kontaktnu površinu između repa i toka vode, stvarajući tako različite sile potiska“, rekao je on.

Tim je zatim analizirao brzinu plivanja geometrijske morfologije repa i pokazao da je brzina krstarenja galeaspida bila čak i veća od brzine njihovih viših rođaka bez čeljusti i sa čeljustima.

Istraživači su objavili rezultate svoje studije u časopisu Nacionalna naučna revija (National Science Review).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar