Francusko-srpski film o zameni uloga migranata i bogatih Evropljana

Kratkometražni francusko-srpski film, čija pretpremijera će biti održana danas u Novom Sadu, prikazuje migracionu krizu sa zamenjenim rolama, gde hiljade bogatih Evropljana pokušava ilegalno da udje u Srbiju.

Kako navodi agencija Frans pres film „Frontiere“ (Granica), snimljen je prošle godine kada su hiljade migranata prelazile Balkan u nadi za boljim životom u Zapadnoj Evropi. Film će bit prikazan na Internacionalnom filmskom festivalu Cinema City u Novom Sadu.

Radnja filma dešava se 2022. i u njemu se prikazuju napuštena luksuzna vozila i dobro obučeni ljudi kako se guraju iza žičanih ograda i mole srpske policajce da ih puste preko granice.

Scenario je napisao Francuz Arno Imber (Arnaud Humbert), koji takodje i igra u filmu. Tridesetčetvorogodišnji scenarista koji živi u Beogradu, rekao je za agenciju Fras pres da je počeo da piše scenario mesec dana pre nego što je prava migraciona kriza dostigla vrhunac. Reditelj filma Loran Rui Laurent Rouy, bivši francuski novinar želi da film utiče i na promenu imidža Srbije, koja je i dalje pod senkom ratova iz 1990-ih.

„Ovo je priča o migrantima, ali pre svega je priča o Srbiji, rekao je Rui koji takodje živi u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.