Gde je Kolumbo?

Konačno će, izgleda, biti rešena dilema o kojoj mnogi razmišljaju: o tome gde se u stvari nalazi grob slavnog moreplovca iz Đenove i čoveka koji je otkrio Ameriku – Kristofora Kolumba, ili Kristobala Kolona, kako ga nazivaju u španskom govornom području.

Dosad su se dve katedrale, ona u Sevilji i ona u Santo Domingu, u Dominikanskoj Republici, dičile Kolumbovim grobom i posmrtnim ostacima, i tu činjenicu uvrštavali su u prospekte turistički radnici iz obe zemlje, što je uveliko zbunjivalo turiste. Sada je Univerzitet u Granadi, u Španiji, oformio tim sa eminentnim naučnikom Hoze Antoniom Ljorenteom na čelu – on će putem DNK analize proveriti koji je pokojnik u stvari pravi Kolumbo i, što je još važnije, gde je!

Kolumbo je, nakon što je otkrio Ameriku, umro u Valjadolidu 1506. godine, a njegovo telo bilo je prebačeno u Sevilju. Odatle je, po pokojnikovoj želji, 1537. godine prebačeno u katedralu u Santo Domingu, čiju je izgradnju on i naložio kako bi se veliki kapetan sahranio u zemlji koju je kolonizovao. Međutim, kada je Hispaniola 1795. godine potpala pod francusku vlast, Kolumbovo telo bilo je prebačeno u Havanu, odakle je odneto 1898. godine, kada su Amerikanci otkrili Kubu, dajući joj nezavisnost od Španije. Tada je telo odneto u seviljsku katedralu, a u međuvremenu je i istočni deo Hispaniole ponovo potpao pod špansku vlast i postao Dominikana. Upravo je tamo 1877. godine jedan od radnika koji su radili na restauraciji katedrale otkrio urnu sa kostima na kojoj je pisalo „Slavni i uvaženi muž, don Kristobal Kolon“, što je nagnalo biskupiju Santo Dominga da urnu svečano pokopa i razglasi svetu da je Kolumbo još uvek na Hispanioli.

Zanimljiva priča sa gotovo mitskim dimenzijama, zar ne? Uskoro ćemo saznati rešenje – valjda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.