GENIJALNIM JAPANCIMA ceo svet zavidi zbog OVOGA

Japanci su oduvek bili narod koji je poseban, imaju drugačiji pristup životu od ostatka sveta, ali i žive duže od ostatka sveta. Ipak, oni su idejni tvorci nekih izuma na kojima im ceo svet može pozavideti, a koji nam olakšavaju svakodnevicu. Kako prenosi punkufer.hr, kombinacija napredne tehnologije, osećaj za detalje, kao i poštovanja bontona Japancima itekako ulepšava rutinu putovanja vozom, odlaska u šoping ili potragu za kakvom brzom, ali zdravom hranom.

Prozirni WC

Japanski toaleti su kao mesto gde se ukrštaju kompjuterske igre i džuboks jer nude niz specijalnih efekata – od lažnog ispiranja i grejanja daske do muzike kako biste mogli u miru obaviti svoje. Neki toaleti uz toaletni papir imaju i minijaturnu verziju kako biste mogli očistiti i ekran svojeg mobitela – higijena na prvom mjestu! Kad je reč o toaletima, jedan od kurioziteta na koji biste mogli naići na ulicama i parkovima Japana su WC-i od šarenog, pametnog stakla koji su prozirni kada su slobodni, a staklo se automatski zamagljuje kada su zauzeti, odnosno zaključani iznutra. Razlog tome je da u prolazu možete proveriti čistoću toaleta.

Blagotvorne kupke

I dok su neke stvari u Japanu automatizovane do najsitnijeg detalja, druge ne traže naprednu tehnologiju. Jedna od njih stara je preko 300 godina, a radi se o vrsti kupke koja koristi vruće izvore vode ispod peska na plaži za lepotu i zdravlje. Naime, prođete li japanskim plažama, naročito popularnom plažom Ibusuki, dočekaće vas samo ljudske glave koje vire iz pijeska. Japan je dom i mnogim prirodnim izvorima tople vode, a tradicija uživanja u toplim kupkama ide u nedogled. Ritual kupanja bez kupaćeg kostima u vrućoj zajedničkoj kupki nije za sramežljive, ali kada se jednom ohrabrite, onsen kupke bi vam se mogle i svideti.

Neverovatno brzi vozovi

Tokaido Shinkansen jedna je od najpoznatijih železničkih linija na svetu. Prvi superbrzi voz ovom linijom je prošao još oktobra, 1964. godine, a zbog tačnosti i brzine japanski vozovi poznati su širom sveta. Vozovi Tokado Shinkansena povezani su sa senzorima za zemljotrese. Ako se primeti jača seizmička aktivnost, sistem automatski isključuje struju te uključuje kočnice u slučaju opasnosti, zbog čega se voz zaustavi. Neki vozovi imaju i posebne vagone samo za žene, a zanimljivo je i da Japanci uredno čekaju u redovima na ulazak u voz zahvaljujući linijama koje jasno ukazuju gde treba stajati.

Ručak iz automata

U Japanu nema čega nema u uličnim automatima. Osim vode, kafe, sokova, grickalica i slatkiša, pritiskom na tipku možete dobiti i topla jela poput prženih krompirića, dim suma, rezanaca ili tople supe. Automate s hranom pronaćićete najčešće na železničkim i autobuskim stanicama. Takođe, tu su i automati sa samo jednom vrstom namirnica, kao što su banane, zatreba li vam dnevna doza kalijuma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.