„Gigantski asteroid kreće ka Zemlji, ne postoji način da to sprečimo“

Gigantski asteroid kreće ka našoj planeti i ne postoji ništa što bi ljudi mogli da učine da to spreče, upozorio je doktor Jozef Nut iz NASA-inog centra Guddart Spejs na konvenciji Američkog geofizičkog saveza, prenose mediji u regionu.

On je istakao da je Zemlja relativno nepripremljena na udar asteroida i naveo da smo bez ikakve obrane ako se dogodi udar asteroida onih dimenzija koji je uzrokovao propast dinosaurusa.

Iako su retki, opasni asteroidi otprilike dolaze u razmacima od 50 do 60 miliona godina.

„Mogli bismo reći, naravno, da je došao red na tako nešto“, naglasio je Nut.

Smatra se da su dinosaurusi izumrli pre oko 66 miliona godina, nakon što je 10 kilometara širok asteroid pogodio područje kod Meksičkog zaliva.

Najbliži „susret“ s asteroidom u nedavnoj istoriji Zemlja je imala 1996., a onda i 2014., kada je jedan prošao pored nas, nedaleko od Marsa.

Da nismo imali sreće i da je asteroid išao pravo na nas, verovatno ne bismo imali dovoljno vremena da se pripremimo na njegov udar, kaže Nut koji smatra da bi za eventualno uništenje asteroida bile potrebne bar dve svemirske misije.

„Imamo tehnologiju uz pomoć koje možemo skrenuti asteroide gotovo svake veličine s njihove putanje. Prvi zadatak bi bio poslati robotsku sondu prema asteroidu koja bi ga pogobila, a sledeća misija bi bila propratna, pa bi uključivala ‘gravitacijski traktor’, odnosno svemirski brod koji bi leteo uz asteroid i gurnuo ga dalje od Zemlje uz pomoć gravitacije“

Takva strategija bi verovatno funkcionisala na asteroidima širine do 400 metara. Veći asteroidi bi verovatno zahtevali nekoliko udara sondi i pokušaja uništenja asteroida, dodaje Nut.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.