najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Gitara Elvisa Prislija na aukciji

Aukcijska kuća „Džulijens” ponudiće na prodaju 21. maja u Njujorku niz predmeta koji su pripadali muzičkim zvezdama, kao što su gitara Elvisa Prislija ili prvi klavir Lejdi Gage. Aukcija pod nazivom „Muzičke ikone” biće organizovana u Hard rok kafeu na Tajms skveru i uključiće stotine komada koji su pripadali muzičarima.

Na aukciji će takođe biti ponuđeno više od 85 predmeta koji su pripadali Elvisu Prisliju, a najvredniji su gitara i jedan klavir. Gitaru marke „gibson” je Elvisov otac poklonio svom sinu 1969. Otac je izabrao gitaru crne boje kao čestitku Elvisu što je upravo dobio crni pojas u karateu. Pevač je gitaru dao jednom obožavaocu na koncertu 1975. koji ju je od tada čuvao. Procenjeno je da će ona biti kupljena po ceni od 200.000 do 300.000 dolara.

Drugi vredan predmet iz Elvisove kolekcije jeste njegov prvi klavir, procenjen na isti iznos kao i gitara. Među Elvisovim predmetima su i naočare, kutijice za lekove, crno odelo i kožni prsluk.

Kupci će moći da kupe i sako koji je na turneji nosio Fredi Merkjuri, vođa britanske grupe „Kvin”, prsluk od crvene kože koju je nosio Majkl Džekson inspirisan videom „Beat It”, ili jednu od čuvenih crnih košulja kantri pevača Džonija Keša.

Najveću procenjenu cenu ipak ima električna gitara „fender brodkaster” koju je Džimi Von poklonio svom bratu, gitaristi Stivu Rej Vonu. Legendarni gitarista je na tom instrumentu, procenjenom na između 400.000 i 600.000 dolara, razvijao sopstveni stil.

Na aukciji će biti i prvi klavir Lejdi Gage procenjen na između 100.000 i 200.000 dolara. Ona je napisala svoju prvu pesmu sa pet godina i odsvirala je na tom klaviru marke „everet”, koji su joj poklonili njeni baka i deka. Oni su ga platili 780 dolara još 1966. godine i kasnije su ga ustupili njenim roditeljima. Mala Gaga počela je da uzima časove klavira sa četiri godine i napisala je svoju prvu kompoziciju „Dollar Bills” godinu dana kasnije, inspirisanu pesmom „Money” čuvenog britanskog benda „Pink fojda”. Deo prihoda od prodaje klavira biće dat Fondaciji „Born This Way” koju je pevačica pokrenula sa idejom da osnaži mlade.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike