Gitara ili lauta?

Gitara se često smatra modernim instrumentom, ali jedan hetitski reljef iz Alas Hujuka, u centralnoj Turskoj, iz oko 1300. godine pre naše ere prikazuje muzičara koji svira na instrumentu sličnom gitari, s karakterističnim telom u obliku osmice, pa čak i s poprečnom žicom na vratu. Međutim, definisanje drevnih muzičkih instrumenata je teška oblast – naročito kada imamo samo crtane dokaze – pa je identifikovanje ovog instrumenta bilo pod znakom pitanja. Pojedini stručnjaci insistiraju na tome da se definiše kao lauta, ali je stranica njegovog rezonantnog korpusa suviše pljosnata. Laute obično imaju kruškasto telo, pa je zato za ovaj instrument iz Alas Hujuka možda najbolja definicija „lauta u obliku gitare“.
Ovaj argument je prilično nezgodan jer je gitara po definiciji kratkovrata lauta – tako da ti instrumenti imaju zajedničku istoriju. Čini se da se lauta u Mesopotamiji razvila od lire, a prvi put je prikazana na dva vavilonska pečata iz oko 2300. godine pre naše ere. Odatle se proširila po celom Bliskom istoku, naročito Egiptu, gde je postala izuzetno popularna u periodu Novog kraljevstva. Tokom narednog milenijuma lauta je proizvela ogromnu porodicu instrumenata po celom starom svetu. Grci su je uveli u severnu Indiju u trećem veku pre naše ere, a odatle je putovala na istok, gde je dovela do rađanja kineskog yueh-ch’in-a i japanskog shamisen-a. U Indiji je lauta bila prethodnik sitara. Verzije laute adaptirane za sviranje lukom dovele su do prethodnika porodice violina.
Arapi su nastavili s drevnom istočnjačkom tradicijom sviranja na lauti i uveli je u Evropu tokom osvajanja i okupacije Španije. Sada se opet vraćamo gitari, za koju neki smatraju da je arapskog porekla. Drugi su sugerisali da je prvobitna gitara drevna grčka kitara, vrsta lire sa zvučnom kutijom od kornjačinog oklopa. A postoje i tvrdnje da je gitara izum zapadne Evrope srednjeg veka.
Ove tvrdnje su još više iskomplikovane nalazima lauta u obliku gitare, kao što su ona iz Alas Hujuka i lauta prikazana u frizu iz prvog veka naše ere u Artamu, u Uzbekistanu, koja veoma podseća na moderan instrument. Problem je veoma kompleksan i trenutno je najbolje reći da su tokom vekova laute često bile u obliku gitare.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.