U trendu

Gomila smeća veličine pola Evrope pluta Pacifikom!

Prostrani Veliki pacifički tepih od smeća mnogo je veći nego što se ranije mislilo, pokazalo je snimanje iz vazduha, piše „Gardijan“, a prenosi RTS.

Džinovska „fleka“ na Tihom okeanu pokriva oko 4,5 miliona kilometara kvadratnih, što je skoro polovina površine SAD.

Izviđanje iz vazduha izvela je fondacija „Ocean Cleanup“ koju finansiraju filantropi iz celog sveta i holandska vlada, koja planira da do 2020. godine počne sa čišćenjem ogromne količine plastičnog otpada koji kruži okeanima.

“Uobičajeno je da se prvo izvidi sa čime imate posla i to je bio zadatak pre nego što počnemo sa čišćenjem. Ali ovo što smo videli nismo očekivali. Količina smeća nas je potpuno iznenadila. Bizarno je videti toliko đubreta u onome što bi trebalo da bude čist okean“, ističe Bojan Slat, osnivač fondacije.

Centar Velikog pacifičkog tepiha od smeća je miran deo Tihog okeana, a morske struje koje kruže oko njega donose smeće. To uzrokuje akomulaciju plutajućeg đubreta u velikim gomilama. Dok je ranije ovo smeće bilo biorazgradivo, danas se u Velikom pacifičkom tepihu od smeća skupljaju plastika i ostali nerazgradivi materijali.

Deo Velikog pacifičkog tepiha smeća koji je sniman iz vazduha je onaj od Havaja do Kalifornije. Glavna koncentracija pokriva površinu od milion kvadratnih kilometara, a periferija još 3,5 miliona kilometara kvadratnih.

Prema podacima UN, Veliki pacifički tepih od smeća raste takvom brzinom da postaje, poput Velikog kineskog zida, vidljiv iz svemira.

Prošle godine, Ocean Cleanup je poslao 30 brodova kroz džinovsku deponiju kako bi procenili veličinu problema. Međutim, novi izviđanje iz vazduha pokazuje da su potcenili razmeru problema.

Ima i dobrih vesti.

„Veći deo otpada je krupna plastika. Moramo da radimo brzo jer će se u narednih par decenija raspasti na nivo mikroplastike, koja kasnije dospeva u lanac ishrane“, objašnjava Slat.

Fondacija će projekat čišćenja početi raspoređivanjem prototipa džinovske „kante“ u obliku latiničnog slova V, koja će koristiti morske struje da pokupi đubre. Ukoliko se prototip pokaže uspešnim, 2020. godine će u okean postaviti ogromnu 100 kilometara dugačku „kantu“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)