Google obeležio 101. rođendan slavne glumice (Video)

U nizu Google liste posvenih važnim datuma, najpopularniji svetski internet pretraživač je obeležio 101. rođendan kultne glumice Hedi Lamar.

„Volimo da obeležimo dobre priče o ženskim postignućima u nauci i tehnologiji. Kada priča uključuje holivudsku zvezdu 40-ih koja je pomogla da se razvije tehnologija koju danas svi koristimo… Pa, to smo jednostavno morali da podelimo sa svetom“, objasnili su iz Google-a.

Glumici koja je jednom izabrana za najljepšu ženu na svetu, posvetili su crtani film o njenom životu. Lamar je bila velika filmska zvezda svoga vremena, ali odlučila je da pomogne saveznicima u Drugom svetskom ratu pa je smislila način kako da spreči nemačke podmornice da savezničkim snagama ometaju radio signale. Njen patent doduše tada nije korišćen, ali danas su moderne tehnologije poput Blututa i GPS-a bez njega nezamisliva.

Kada je u pitanju njena filmska karijera, kritika i publika su je zvali naslednicom Grete Garbo i Marlen Ditrih, a scena u kojoj glumi orgazam u filmu „Extase“ podigla je veliku buru u javnosti. Čak i više od scene u kojoj gola trči šumom, što je prvi takav akt u istoriji umetničke kinematografije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.