Gosti na Bajdenovu državnu večeru za premijera Japana ulaze preko ribnjaka sa zlatnim ribicama

Kakav crveni tepih – Džil Bajden, supruga predsednika, odaje počast prijateljstvu Sjedinjenih Država i Japana pretvaranjem sprata Bele kuće u „živopisnu prolećnu baštu“ za državnu večeru kojoj su ona i predsednik Džozef Bajden u sredu priredili za premijera Fumija Kišidu.

Prva dama je bila posebno uzbuđeno zbog zamene za crveni tepih u čuvenoj „Kros dvorani“. „Zapanjujuća“ podna obloga pružiće za više od 200 gostiju osećaj da hodaju preko ribnjaka sa zlatnim ribicama „koi“, a to je znak koji simbolizuje „prijateljstvo, mir, sreću i upornost“ – najavila je ona dan ranije.

Državna večera je oruđe američke diplomatije, čast koja se štedljivo daje samo najbližim saveznicima SAD. U slučaju Japana, predsednik je tu čast po peti put dodelio savezniku koga vidi kao kamen-temeljac svoje politike prema Indo-pacifičkom regionu.

Kišida je ove nedelje u zvaničnoj poseti Sjedinjenim Državama. Državna večera je Bajdenova prva ove godine.

Rebrasti biftek, cvetovi trešnje i muzika Pola Sajmona takođe su deo večere.

Više od 200 gostiju iz obe zemlje – iz politike, vlade, biznisa i zabave večeraće obrok koji je smišljen da istakne „blagodet proleća“ u Japanu i Sjedinjenim Državama: prvo jelo kuće – sušeni losos inspirisan kalifornijskom rolnom i predjelom od rebrastog bifteka sa puterom od šišito-bibera, fava-pasuljem, pečurkama i lukom. Desert je slana karamel torta od pistaća s „matcha ganacheom“ i sladoledom od višanja.

Neko od omiljenog cveća Džil Bajden, uključujući slatki grašak, ruže i božure, raspoređeno je pored uvezenih cvetova trešnje da bi ukrasili mešavinu okruglih i pravougaonih stolova za večeru u Istočnoj sobi u nijansama ružičaste. Nekoliko cvetnih centralnih delova je na visini od 1,8 metara.

Stolovi su postavljeni u mešavini ambijenta koja predstavljati stilove administracija predsednika Lindona B. Džonsona i Džordža V. Buša. Stakleni i svileni leptiri će „plesati“ preko stolova.

Posle večere nastupiće Pol Sajmon. On je jedan od omiljenih umetnika Džil Bajden – saopštila je Bela kuća i dodala da ga je izabrala kao poseban omaž Kišidi jer se i on divi Sajmonovom delu.

Sajmonova karijera traje šest decenija, uključujući i nastup u duetu s njegovim prijateljem iz detinjstva Artom Garfankelom. Taj 82-godišnjak iz Nju Džersija zaradio je mnoga priznanja, uključujući više Gremija i mesto u Kući slavnih rokenrola.

Zabavu će obezbediti i kamerni orkestar Marinaca „The President’s Own“, „Army Rolling Strings“ i „Air Force Strings“.

Kišida će biti peti svetski lider koga je Bajden počastio državnom večerom, a prehodni su bili premijeri Francuske, Južne Koreje, Indije i Australije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.