Govor cveća

Želja da se razvije i koristi jezik bez reči – jezik cveća, oduvek je privlačila ljude, a naročito otkako je taj poseban jezik upotrebljen za izražavanje ljubavnih osećanja. Običaj da se cvće koristi za prenošenje poruka poznat je u celom svetu i gotovo svaki narod ima svoj način za izražavanje misli i osećanja putem cveća. Evo jezika cveća koji se upotrebljava u mnogim evropskim gradovima.

Da biste voljenu osobu osvojili, ne morate da skidate zvezde s neba – dovoljan je kosmos u malom: kutak iz prirode u polupejzažnom stilu, u posudi od terakote sa jednom bubamarom. Ovakav aranžman sa belim ružama i zelenilom zaista izgleda predivno, a pri tom bele ruže simbolizuju ljubav.

Uradite nešto što nikada dosad niste uradili. Ženi koja vam se dopada poklonite cveće, ali ne bilo kakvo. Ako joj pošaljete ruže u kutiji, ona će se osećati kao prava filmska diva. Ubrzo će čitav grad govoriti o vama, ma kakav Ričard Gir! Neka cveće govori umesto vas.

Evo još nekih značenja cveća. Ako nekome poklonite azaleju, to znači da ste temperamentni. Ukoliko darujete bagrem, to znači da ste veoma nežna osoba. Bedrinac označava ljubavni sastanak, detelina – da želite nekome da kažete da misli na vas, a divlja mirođija ukazuje na snažnu želju. Susret označava i cvet dragoljuba. Ružičasti geranijum označava vereničku ljubav. Gospina papučica znači izazivajuću lepotu. Ako nekome darujete crvenu hrizantemu, to je isto kao da kažete – volim te! Cvet jasmina označava odanost. Kamelija znači poljubac. Simbol ljubavi je i krin. Ako nekome želite da kažete da ćete mu biti verni do groba, poklonite mu kukutu. Ljubičica takođe znači vernost, a isto značenje nosi i cvet mirte. Muškatla označava sreću, a visibaba nadu.

Međutim, cvećem možete reći i one manje lepe stvari. Begonija označava crne misli, ciklama snebivanje, dunja iskušenje, gladiola prenagljenost; gerberi označavaju melanholiju, iris gordost, jorgovan poniženje, žuti karanfil prezir, a pegast odbijanje; kukurek znači svađu, maslačak ljubomoru, mošus slabost, rododendron opasnost, trnoslist osvetu, lala beznadežnu ljubav, zova ljubomoru, a žabljak nezahvalnost.

Zato – pazite koje cveće kome poklanjate!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.