U trendu

Grad duhova

Litvanija je prodala napušteni grad sagrađen oko sovjetskih radio stanica, i to jednom ruskom investitoru koji je ponudio 3,1 miliona na neobičnoj aukciji.
Grad koji je odranije poznat kao Skrunda-1 udomljavao je oko 5.000 ljudi za vreme "hladnog rata", ali je napušten pre više od deset godina, nakon što se ruska vojska povukla iz Litvanije posle kolapsa Sovjetskog Saveza.
Predstavnik ruskog investitora pobedio je na aukciji u Rigi, glavnom gradu Litvanije, s ponudom od 3,1 miliona dolara, rekla je Anet Bridina, predstavnik za štampu Agencije za privatizaciju Litvanije. Ona je takođe odbila da novinarima saopšti ime kupca.
Još uvek nije jasno šta kupac planira da uradi s ovim imanjem od 45 hektara, koje se nalazi u zapadnom delu Litvanije, na nekih 150 kilometara od Rige.
Grad ima oko 70 zgrada koje su praktično u ruševinama, uključujući i blokove sa stanovima, školu, barake i oficirski klub.
Skrunda-1 bilo je tajno naselje. Nije se nalazilo na mapama Sovjetskog Saveza zbog dva velika radara koji su služili za praćenje objekata u svemiru i posmatranje neba zbog napada američkih nuklearnih raketa.
Ruska vojska uništila je radare i iselila grad nakon što se Sovjetski Savez raspao i ruske trupe napustile Litvaniju.
Zvaničnici iz Agencije za privatizaciju pozdravljaju ovu prodaju i kažu da je cena dostigla iznos deset puta veći od početnog. Oni smatraju da to predstavlja novi početak za napušteni grad.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar