U trendu

Grad u Evropi leži na hiljadama tona dijamanata: Imaju ih čak i u zidovima svojih kuća

Oko 115 kilometara istočno od Štutgarta i 145 kilometara severozapadno od bavarske prestonice Minhena nalazi se grad Nerdlingen sa nešto više od 20.000 stanovnika.

Grad je star, naseljen od 9. veka, a spolja na prvi pogled nije ništa posebno. Još jedan tipičan nemački grad sa starom arhitekturom. Međutim, zidovi starih kuća kriju dragocenu tajnu. U skoro svim se kriju dijamanti. Oni su zapravo rasuti po celom gradu i okolini.

Misterija otkud toliko dragog kamenja u nemačkom gradu otkriva se ako ga pogledamo iz vazduha. Već na prvi pogled se vidi okrugli oblik ograđenog starog grada. U stvari, Nerdlingen je jedan od tri grada u Nemačkoj čiji su srednjovekovni zidovi ostali potpuno netaknuti.

Za dijamante je kriv asteroid

Grad ima okrugli oblik jer je izgrađen na vrhu nekadašnjeg kratera. Ovo je stvorio meteorit koji je udario u Zemlju pre oko 15 miliona godina i stvorio krater prečnika oko 24 kilometra.

Ovaj krater, koji se na engleskom naziva „krater bedema“, što bi se moglo prevesti kao „krater sa jarcima ili nasipom“, jedini je poznati krater te vrste na Zemlji. Inače, takvi krateri se mogu naći skoro isključivo na Marsu. Kada se ovaj krater formira, krhotine asteroida razvodnjavaju i „zalijevaju“ mesto udara, koje kasnije izgleda kao neka vrsta police ili nasipa.

Zbog ogromnih pritisaka i temperatura koje se oslobađaju kada asteroid udari, stene na mestu udara se rastapaju od asteroida, formirajući sićušne kristale, uključujući staklo (od rastopljenog kvarca) i dijamante (od rastopljenog ugljenika). Kako se rastopljena masa hladi, ona formira stenu poznatu kao suevit koja sadrži ove sićušne kristale.

Većina starih kuća u gradu, kao i gradska crkva, izgrađena je od ovog kamena. Procenjuje se da samo u zidovima crkve ima oko 5.000 karata dijamanata. Priča se da je čitava oblast grada išarana sa čak 72 hiljade tona ovih dragulja.

Ali pre nego što počnete da razmišljate o tome da krenete u Nerdlingen sa lopatom i kopate za dijamantima, u nadi da ćete se obogatiti ili bar pronaći jedan za prsten ili ogrlicu, dozvolite nam da vas razočaramo. Gotovo svi dijamanti su zapravo mikrodijamanti, prečnika od 0,2 do 0,8 milimetara, dakle bez ikakve vrednosti, prenosi N1.info.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.