U trendu

Gradi se najveći hram na svetu

Više od sedamdeset spratova, visina 200 metara, a sve posvećeno religiji. Baš to je hinduski hram Vrindavan Čandrodaja Mandir čija gradnja je nedavno počela u Indiji. Nakon dovršetka biće veći od bazilike Svetog Petra u Vatikanu, a trebao bi da se prostire na više od 20.000 kvadratnih metara. Indijski dizajneri InGenious Studio zajedno sa konsultantom Torntonom Tomasetijem izradili su nacrte za taj višenamenski verski objekat. Osim centralnog religijskog nebodera i kulturnog centra, kompleks će sadržati i tematski park.

„U tematskom parku smestićemo standardne vožnje, posebne svetlosne efekte i lasere kako bi smo posetiocima pružili maksimalni užitak“, rekao je za CNN Narasima Das, šef projekta gradnje.

Gradnja je već počela u omanjem gradu tek desetak kilometara od mitskog rodnog mesta hinduskog božanstva Krišne. Zgrada verskog i kulturnog centra imaće sedamdesetak spratova, a posebna pažnja je posvećena otpornosti na potrese. Sama zgrada izgledom pomalo podseća na svemirski brod, a posebnu pažnju privlači svojom nekarakterističnom plavom bojom.

Poseban lift voziće posetioce do vrha zgrade, gde ih čeka vidikovac sa koga će pogled pucati na okolna mesta. Da putovanje ne bi bilo dosadno, posetioci će moći da uživaju u projekciji filma o istoriji svemira zabeleženoj u vedskoj literaturi. Čitav kompleks posvećen je Krišni, a nakon gradnje biće okružen hiljadama kvadratnih metara šume kako bi se verno preslikale legendarne šume Braja, okolne regije.

Oko kompleksa nastaće i stambene zgrade i vile, a njihovom prodajom finansiraće se gradnja samog kompleksa. Gradnja će koštati oko 40 miliona dolara. Trenutno se buše temelji duboki gotovo 60 metara koji bi trebali da usidre čitav projekat.

„Biće ukupno 511 stubova koje ćemo dovršiti do marta iduće godine“, rekao je Das.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike