U trendu

Grb SFRJ usred Niške botaničke bašte

Grb Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije koji je posle Drugog svetskog rata bio postavljen na zgradi Univerziteta u Nišu, a nakon raspada SFRJ skinut i zaboravljen, poslednjih meseci smešten je na niškoj tvrdjavi gde je postao prava atrakcija.

Ispred grba napravljenog od betona, smeštenog pored ulaza u novootvorenu Gradsku baštu u Tvrdjavi, od početka juna slikalo se više od 5.000 osoba, medju kojima je bilo i turista iz Japana, Norveške, Bugarske…

Grb je maltene „preko noći“ postao omiljeno mesto za fotografisanje i pravljenje „selfija“, a slikaju „i stari i mladi“, ali prvenstveno pripadnici onih kojima je bivša Jugoslavija ostala u sećanju kao najbolja zemlja na svetu.

U Javno-komunalno preduzeće „Medijana“, čiji su radnici postavili grb na niškoj Tvrdjavi, kažu i da niko od brojnih posetilaca Tvrdjave nije imao ništa protiv toga što je grb SFRJ tu postavljen.

„Dolazili su Japanci, Norvežani, Bugari, Makedonci… Ovih dana imali smo goste sa svih kontinenata. Bili su tu zbog ‘Nišvila’, a  usput su posetili i Gradsku baštu i slikali se pored grba“, izjavio je za Betu direktor JKP „Medijana“ Bratislav Vučković.

Prema njegovim rečima, niko od posetilaca do sada nije imao zamerku što je grb SFRJ  postavljen u Gradskoj bašti.

„Smatrali smo da on treba da bude na nekom vidnom mestu jer je deo naše istorije, a to mišljenje dele i gradjani“, rekao je Vučković.

„Medijana“ je Gradsku baštu otvorila u kompleksu u Tvrdjavi koji je ranije korišćen za parkiranje vozila i kamiona.

Prilikom uredjenja prostora površine oko 500 kvadrata, radnici „Medijane“ su u šiblju i travi pronašli ruinirani grb, ali ga nisu otpremili na deponiju, već su ga očistili, prefarbali i postavili pored kapije na ulazu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar