Gusarsko piće

Prema ocenama mnogih vrsnih barmena, najpopularniji koktel na svetu na bazi džina je Martini draj (bombaj safir, vermut, maslina). Priča se da ga je izmislio izvesni biznismen koji se zvao, zamislite, Martini. Pripremao ga je, navodno, specijalno za Džona Rokfelera negde početkom 20. veka.

O vrednostima Martini draj koktela govori i spisak imena ljudi koji su ga gotovo svakodnevno konsumirali, a među njima su bili i Vinston Čerčil, Hemfri Bogart, Luis Bunjuel, Bili Vajlder, Džerald Ford i drugi.

Listu koktela u kojima je osnovno piće rum svakako predvodi čuveni Daikiri (havana klab, svež sok limete, šećer), izum inženjera Dženingsa Koksa, koji je radio u gradu Daikiriju na istoku Kube. Tog gospodina su daleke 1896. godine posetili važni poslovni partneri iz Sjedinjenih Američkih Država. Pošto više nije imao džina, mogao je da ih posluži samo domaćim rumom. Da bi ublažio u to vreme nepodnošljivo oštar ukus „gusarskog pića“, dodao mu je sok nekoliko limeta i sve to malo pošećerio. Recept je prenet u SAD i piće je promovisano u jednom vojnom klubu u Vašingtonu.

Zahvaljujući tome što je Džon F. Kenedi voleo da pije Daikiri pre ručka, ovaj koktel stekao je ogromnu popularnost. Još jedna zanimljivost: ako je tačna priča da je Ernest Hemingvej za jedno veče popio 16 duplih Daikiri koktela, onda je čuveni pisac tada uneo u sebe 1,68 litara belog ruma, sok 32 limete, osam grejpfruta i 96 kapljica maraskino likera. A svedoci kažu da je na nogama otišao kući – kakav čovek!

Orgasm (votka, amareto, kahlua, šlag) je verovatno najpopularniji koktel na bazi votke, mada se recept za ovo fenomenalno piće, koje nikog ne ostavlja ravnodušnim, ne nalazi u knjigama poznatih autora.

Veoma sličan je i Seks mašin, koji se sastoji od likera kahlua, bejlisa i mleka. Mnogo je blaži jer se priprema isključivo od likera. U ovu grupu koktela spada i Kampari punč, kao i mnoge druge egzotične pa i pomalo erotične mešavine.

Tekila je baza za spravljanje nekoliko izuzetno popularnih koktela. Jedan od njih je i Margarita (tekila Two Fingers, cointreau liker, limun, so).

Viski sour (kanadijan klab, limun, sirup od šećera), kažu barmeni, jedan je od prethodnika koktela i danas je jedno od najpopularnijih pića na svetu. Reč je, kako i samo ime kaže, o kiselkastom napitku. Obično se priprema u šejkeru i servira se bez leda. Danas samo stariji ljubitelji vole da piju ovo piće na taj način.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.