U trendu

Havaji: U stomaku uginulog kita ribarske mreže, zamke, plastične kese. . .

HONOLULU – Veruje se da je kit čije je telo proteklog vikenda isplivalo na obalu Havaja uginuo delom i zbog toga što je pojeo velike količine ribarskih zamki, mreža, plastičnih kesa i drugog morskog otpada, izjavili su danas naučnici.

Telo životinje dugačke 17 metara, teške 54.431 kilogram, prvi put je primećeno na grebenu kod Kauaija u petak, a plima ga je donela na obalu u subotu, preneo je AP.

Kristi Vest, direktorka Zdravstvene laboratorije Univerziteta na Havajima, rekla je da je u otvoru crevnog trakta kita bilo mnogo stranih predmeta koji su blokirali hranu.
Prisustvo nesvarene ribe i lignji daje dodatne dokaze o blokadi, kazala je ona, a navedeno je u saopštenju Odeljenja za zemljište i prirodne resurse Havaja.
U stomaku kita je pronađeno šest ribarskih zamki, sedam vrsta ribarskih mreža, dve vrste plastičnih kesa, zaštitnik za svetlost, konopac i plovak.
Istraživači su, takođe, pronašli delove lignji i riblji skelet u kitovom stomaku.
To je prvi poznati slučaj da je kit u vodama Havaja progutao bačenu ribolovačku opremu, rekla je Vest.

Stomak kita je bio toliko veliki da njen tim nije bio u stanju da ga u potpunosti ispita.

Oni sumnjaju da je u stomaku bilo još materijala koji nisu mogli da otkriju.

Istraživači nisu pronašli oštećanja drugih organa koje su pregledali.
Naučnici navode da su svake godine širom Zemlje ljudi odgovorni za više od 35 miliona tona plastičnog otpada, od koga četvrtina završi u vodi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar