U trendu

Hi-tech ćaskanje

Kompjuteri i tehnologija postaju sve više deo svakodnevnog života. Nekada su o ovakvim temama „razglabali“ zaluđenici, posvećeni i stručnjaci, a danas su one, čini se, sve više oblik zabave i deo svakodnevnog druženja.

O tome svedoči i anketa, nedavno sprovedena u Velikoj Britaniji. Čak polovina razgovora koji se vode u pabovima i kafićima za temu ima kompjutere, kao zamenu za, nekad tradicionalno, ćaskanje o porodici, platama, zaposlenju i deci.

Čini se da su žene, u još većoj meri od muškaraca, okrenute ovakvim razgovorima – čak 50% učesnica u anketi je izjavilo da radije razgovara o kompjuterima, nego o deci. Za razliku od njih, samo je 12% muškaraca odgovorilo na isti način.

Nije tehnologija kao tema popularna samo u pabovima i tokom kućnih poseta. U restoranima, tokom večere, onda pobeđuje ubedljivo, sa čak dve trećine vremena posvećene baš njoj. Vrlo su zanimljivi i rezultati koji se tiču razgovora o odlasku na odmor ili putovanje – nekad vrlo popularni, danas „gube bitku“ sa hi-tech ćaskanjem. Samo 27% Britanaca danas takvim pričama daje prednost u odnosu na „pretresanje“ pitanja novog softvera, hardvera ili Interneta.

Među najpopularnijim temama su one koje se tiču snage procesora, veličine RAM-a i hard-diska. Mnogi anketirani muškarci su izjavili da se vrlo često upuštaju u rasprave tipa „čija je konfiguracija moćnija“, i čak 36% njih smatra da su po performansama svojih mašina, baš oni „glavne face“ u društvu. Od 1.000 ispitanika, samo je jedan izrazio spremnost da prizna da neko iz njegovog društva poseduje bolju konfiguraciju.

Očigledno je da su se kompjuteri uselili u svakodnevni život, ali i da su stvar mode i statusni simbol. Jednostavno, „in“ je o njima razgovarati. Ako je i vama ova tema omiljena, budite umereni. Muškarci, obratite pažnju da se sedenje u pabu i ispijanje piva ne pretvori u svađu oko toga čija grafička kartica obezbeđuje bolji prikaz. Žene i devojke: posle „kafenisanja“ nemojte da ogovarate svoju komšinicu koja je toliko bila ponosna na svoju konfiguraciju, koju joj je kupio njen muž/dečko – uspešni biznismen.

Na slici: idealno mesto za opušteno ćaskanje. Pab „Sherlock Holmes“ u Londonu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.