U trendu

Hladnokrvni usamljenik

Iguane, sve popularnije i u našim domovima, potiču iz tropskih prašuma. Žive na teritoriji od Meksika do južnog Brazila, Paragvaja i Kariba. Zbog toga zahtevaju posebne uslove kao kućni ljubimci. Ako im se ne omogući sve što im je potrebno, mogu da uginu polako i bolno. Zelene iguane zovu se još i džinovske. Žive od 12 do 15 godina, a četvorogodišnja životinja može biti dugačka i do 160 centimetara i teška do šest kilograma – kada planirate da je uzmete za kućnog ljubimca, to ne smete da zaboravite.

Prsti iguana su dugi, sa kandžama. Ovi gušteri imaju oštar sluh, osetljivo čulo mirisa i izvanredan vid. Njihov dug rep je prilično oštar i služi im za samoodbranu. Ako ih neka grabljivica zgrabi za rep, on može da otpadne i da kasnije ponovo izraste, kao i kod drugih vrsta guštera. Iguane obično žive usamljenički. Ženka leže oko 50 jaja odjednom i zakopava ih u jamu u zemlji, a onda odlazi zauvek. Mladunci rastu bez majčine brige. Od 50 mladih iguana zrelost, koja se dostiže sa dve godine, doživi tri do deset mladunaca.

Iguane jedu biljke, a ponekad i meso. Obično se hrane lišćem i voćem, a ređe jedu i jaja, insekte i male kičmenjake. Meso više jedu mlađe životinje. U zatočeništvu jedu zeleniš, voće i sveže povrće. Hrana mora biti dobro oprana, iseckana ili samlevena i prilagođena uzrastu iguane. Ne treba im davati zelenu salatu – ona nema hranljivu vrednost koja bi ih održala u životu. Takođe, nije dobro hraniti ih ni kupovnom hranom za iguane. Proteini potrebni ovim velikim gušterima mogu se naći u grašku, boraniji, a povremeno im možete dati i tofu sir ili prženo jaje. Stručnjaci upozoravaju na to da ih ne smete hraniti proteinskom hranom za pse ili mačke. Takva ishrana može da izazove poremećaj metabolizma vašeg ljubimca, pa i da mu ugrozi život.

Ovi gušteri su dnevne životinje. Kao i drugi reptili, imaju hladnu krv. Da bi se zagrejale, iguane se sunčaju na toplim stenama. Noću im treba mrak da bi spavale. Međutim, temperatura u terarijumu ne sme pasti ispod 24 stepena Celzijusa ako imate mladu iguanu, odnosno 19, ako je vaš ljubimac odrastao. Noćnu temperaturu nipošto ne smete održavati običnom sijalicom. Najbolje je upaliti plavu ili crvenu noćnu sijalicu od 75 do 100 vati, a trebalo bi postaviti i bezbedan grejač ispod terarijuma.

Prirodno stanište iguane odlikuje velika vlažnost, a vazduh u našim stanovima je veoma suv, pogotovo zimi. Idealna vlažnost vazduha za iguanu je 70 do 80 procenata. Ako svog ljubimca držite u terarijumu, treba da imate bazen u kojem će plivati. Voda ne sme biti preduboka da se iguana ne udavi. Ukoliko je voda dublja, u nju treba staviti granu ili kamen na koji životinja može da se popne. Bazen treba svakodnevno čistiti antibakterijskim sredstvima i vrelom vodom, jer vaš ljubimac koristi bazen i kao toalet. Zbog svoje zahtevnosti, iguane su kućni ljubimci za odrasle i stariju decu – ne smete ih kupovati mališanima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.