Hobotnica na kamionu

Želite da sredite kuću punu prašine ili radni prostor? U moderno doba ništa nije lakše od toga: uzmete jedan od supermodernih aparata za usisavanje, prođete kućom i posao je završen.

Danas na tržištu postoji na desetine varijanti usisivača: od onih napravljenih da stoje uspravno do drugih koji su prikačeni na dršku, s papučicama koje se pokreću u svim pravcima, na vodu i uz bezbroj filtera, minijaturnih za usisavanje malog prostora ili automobila do onih koji podsećaju na omanji svemirski brod. U zavisnosti od potrebe i materijalnog stanja kupaca, u naše vreme u svakom domu nalazi se poneki od ovih aparata kojima se lako uklanjaju nečistoća i prašina.

Naši preci, međutim, nisu se tako lako borili s prljavštinom. Pre nastanka usisivača, domaćicama je jedini način odbrane od prašine bila metla. Naravno, nečistoća je donekle otklanjana ovom napravom, ali u domovima je uvek ostajala određena količina prašine. Tako je bilo sve do praga 20. veka. U tim godinama izmišljena je prva naprava za usisavanje prašine. Bila je velika kao poveći orman, nije mogla da se unese u kuću već je stajala na kamionu, a ekipa ljudi koja je njome rukovala unosila je u domove ogromne cevi i njima usisavala prostor. Ovakav aparat svojim izgledom podsećao je na veliku hobotnicu, a postojala je realna opasnost od prolaska pored njega. Dešavalo se da se ovakav uređaj i zapali, pa je umesto očišćenog doma ostajalo zgarište. S vremenom je ovu džinovsku napravu zamenio mnogo manji usisivač, koji su domaćice pomoću dugačke cevi gurale ispred sebe, a prašina je sakupljana u veliku platnenu kesu smeštenu ispod cevi usisivača. U prvoj deceniji 20. veka, tačnije, 1907. godine, Džejms Marej Spengler izmislio je manju varijantu usisivača koja se takođe gurala ispred sebe, ali je bila znatno pokretnija i jednostavnija za upotrebu.

Ipak, ovaj njegov pronalazak nije ostavio dobar utisak na kupce i trebalo je da prođe dosta godina pre nego što je počeo masovno da se koristi. Pošto nije uspeo sam da proda svoj izum, Spengler se udružio s Vilijamom Huverom i to je bio početak stvaranja kasnije poznate kompanije „Huver“, koja je proizvodila usisivače. U decenijama koje su usledile nizali su se pronalazači koji su nastojali da usavrše ovaj uređaj i da stvore manji i okretniji usisivač kojim će se lakše obavljati kućni poslovi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.