U trendu

Hoće da se glupira

Zašto se dete jako promeni kada vam neko dođe u posetu? Razloga može biti više, ali u suštini većine leži vaše pomeranje pažnje s deteta na druge osobe.
Ovu vašu reakciju deca teško podnose, jer misle da njihovo mesto u vašem srcu ugrožava neko drugi i pokušavaju da nekako povrate taj svoj poljuljani položaj. Najčešće to rade tako što prave nestašluke, glupiraju se ili rade ono što znaju da im branite. Tako vas primoravaju da neizostavno obratite pažnju na njih, pa makar kroz grdnju, opomene i povišen ton. Možda vas ovo čudi, ali za dete i takva, negativna, pažnja znači postignut cilj, jer vi tada ostavljate sve drugo da biste se posvetili njemu.
U svetlu ovih saznanja, nastojte da primenite sledeće preporuke.
Dozvolite detetu da nekoliko minuta posedi s gostima i nemojte ga, čim neko dođe, slati u njegovu sobu da ne smeta. Pohvalite dete pred drugim osobama. Kažite mu da može svima da pokaže neku svoju igračku, crtež ili nešto slično. Zadajte detetu neki zadatak koji treba da obavi, a onda, zajedno s gostima, pogledajte šta je uradilo. Na primer, može da složi neku slagalicu ili da napravi nešto od kocaka ili kolaž papira.
Starijem detetu možete objasniti kako bi se ono verovatno glupo osećalo da se vi igrate s njim kada njemu dođu drugari, pa je isto bez veze da i ono sedi s vama kada dođu vaši prijatelji.
Ovim postupcima pokazaćete detetu da je, čak i kada dođu gosti, ono i dalje važno u vašim očima. Tako će se ono osetiti sigurnijim i prestaće njegova potreba da nemirnim ponašanjem iznuđuje vašu pažnju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar