Hoću-neću

Ne osećajte se krivim ako želite da vratite figuru raspevane ribe koju vam je poklonio neki vaš rođak. Možda i on namerava da vrati vaš poklon. Oko 40 procenata Amerikanaca vraća bar jedan dobijeni poklon posle praznika. Evo kako se to radi u Americi.
Ako se nađete u redu za vraćanje poklona za vreme praznika, moći ćete da otkrijete da su pravila za vraćanje kupljene robe postala stroža. Nadoknada koju ćete morati da platite zbog otvorene kutije ili nedostajuće ambalaže je ipak uobičajena praksa. Neke prodavnice u Americi danas koriste kompjuterske sisteme radi praćenja toga koliko često kupci vraćaju kupljenu robu. Ako robu vratite nakon perioda dozvoljenog za vraćanje, prodavnica je možda neće prihvatiti nazad. Ukoliko je vraćanje figurice pevajuće ribe od bitnog značaja za očuvanje vašeg zdravog razuma, sledite ovaj savet i zamenite je.
Proverite pravila prodavnice. Ona se verovatno nalaze na samom sajtu prodavnice. Ako ih nema, pozovite ih i raspitajte se. Neke prodavnice imaju posebna opšta pravila o vraćanju robe koja je kupljena za vreme praznika.
Pažljivo postupajte s robom koju nameravate da vratite. Izgubljene etikete, ambalaža ili oštećene kutije smanjuju šanse za moguću zamenu. Ista je situacija ako na robi nedostaje serijski broj. Ipak, nećete biti u obavezi da platite nikakve naknade ako je roba bila oštećena kada ste je otvorili.
Donesite račun. Ako ste u mogućnosti da pokažete račun, sigurno će vam dozvoliti da kupljenu robu zamenite za drugu ili će vam vratiti novac u potpunosti. Ukoliko nemate račun, stvar će vam platiti po najnižoj ceni, ili će vam uskratiti povraćaj u potpunosti. Zato bi oni koji daju poklone trebalo da stave i račun uz poklon; ne da bi pokazali onome kome daju poklon koliko je on koštao, već čisto iz praktičnih razloga, radi lakše zamene poklona.
Ako je roba kupljena preko interneta i želite da je vratite, budite sigurni da ste je poslali na adresu koja je određena za povraćaj robe. Neke prodavnice ne prihvataju povraćaj robe putem interneta.
Ukoliko je vaš povraćaj robe odbijen i ne znate zašto, možda je u pitanju neka greška. Zato obavezno pozovite prodavnicu i raspitajte se.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.