U trendu

I mravi proizvode med….?!

Svi znamo da med prave pčele..ali malo vas zna da med mogu da prave i pravi mravi! Da..da.. to su medonosi mravi!

Kako prenosi zanimljivostdana.com, oni su specijalizovani radnici nekoliko vrsta mrava čiji je jedini posao da se jedu nektar…dok ne postanu živo skladište meda odnosno mravi od meda! Tako da su ovi med mravi su najneobičniji insekt -mrav, koji može pretvoriti nektar u med.

Medonosni mravi, koji pripadaju bilo kom od nekoliko rodova, uključujući Myrmecocystus  i Camponotus. Medonosni mravi (engl. “Honeypot ant”) ili “Myrmecocystus mravi” su specijalizovani radnici koji služe kao živi skladišta za svoje kolonije kada je hrana oskudna.

Mravi radnici hrane se nektarom sakupljenim iz različitih biljaka sve dok im se stomaci ne prošire do tačke u kojoj izgledaju spremni da puknu i prospu ćilibarsku tečnost van poznatu kao „mravlji med“.

Ovi mravi sa medom u sebi izbaciju slatku tečnost kad god je članovima njihovih kolonija potrebna hrana odnosno kada mravima počinje nestajati hrane!

Većina vrsta medonosnih mrava se nalazi u suvim, pustinjskim ili polusušnim regionima u Australiji, SAD, Meksiku i na afričkom kontinentu gde pronalaženje izvora hrane može biti teško pa se veruje da je proizvodnja i skladištenje meda veoma teško. Odnosno prilagođavanje za preživljavanje u ovim teškim prirodnim okruženjima. Mravi sa medom (“Honeypot ant”) su toliko vredan resurs da će ih druge kolonije mrava ponekad napasti i pokušati ukrasti med. U Australiji, Aboridžini takođe cene insekte pune meda i traže ih jer sadrže jestivi med.

Ima li razlike između ova dva meda? Pa, prema jednoj studiji, iako ove dve varijante na prvi pogled izgledaju veoma slično, med od mrava ima manje viskoznu konzistenciju od pčelinjeg meda. Sladak je, ali ne baš tako sladak kao poslastica na koju smo mi ljudi navikli, i ima kiselkast prizvuk koji nije otkriven u medu pčela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar