U trendu

I ona traži ljubav

Ciklama je omiljen ukras mnogih stanova u toku zimskih meseci, kada ima malo cvetnih vrsta. Da bi ciklama dugo ostala lepa i obilno cvetala tokom zime, treba joj pružiti određene uslove i negu. Zato, ako većinu uslova za uspešan život ove biljke možete da obezbedite u svom stanu, odlučite se da je kupite.
Ciklami je neophodna svetlost i zato joj obezbedite mesto kraj prozora ili, što je najbolje, između dva prozorska krila u samom prozoru. Ako ciklamu postavite na zasenčeno mesto, listovi će joj brzo požuteti, a cvetne drške će se izdužiti i postati savitljive, što umanjuje lepotu biljke. Ciklama voli prozračne prostorije u kojima temperatura nije viša od 20 stepeni. Najbolje napreduje na sobnoj temperaturi od 18 stepeni. Teže se održava u stanovima s centralnim grejanjem, zbog niske relativne vlažnosti, pa je najbolje smestiti je u spavaću sobu, gde je obično nešto niža temperatura.
Važno je da se ciklama svakodnevno zaliva ustajalom vodom ili kišnicom. Kada su dani sunčani, treba je vlažiti i preko listova, da bi se biljka osvežila, jer joj to veoma godi. Treba je zalivati ujutro, a ne uveče. Tako će biljka preko dana imati dovoljno vlage, a noću vlažnost više neće biti takva da joj može škoditi. Ako se suviše zaliva i ako se višak vode zadržava u podmetaču, uvenuće čitava biljka, listovi će požuteti, cvetovi klonuti i počeće truljenje. Zato treba zapamtiti da ciklama voli da bude vlažna, ali ne i mokra. Treba je zalivati kanticom, direktno u saksiju, a ne u podmetač. Redovna ishrana je bitan činilac dugovečnosti ciklame. Jednom nedeljno u vodu za zalivanje treba dodavati određenu dozu tečnog đubriva namenjenog cvetnim vrstama.
Da ne bi došlo do oboljenja, valja uvesti redovno dvonedeljno prskanje sobnog cveća određenim hemijskim sredstvima. Danas na tržištu ima dosta kvalitetnih preparata namenjenih sobnom cveću. Izaberite preparat koji je sastavljen od sredstava protiv štetočina i gljivičnih oboljenja. Poprskajte biljke kada nisu izložene suncu i tog dana ih ne zalivajte. Ako se pojave požuteli listovi i precvetali cvetovi, odmah ih odstranjujte.
Uz sve ove zahteve, ciklama, kao i sve drugo cveće koje gajite, zahteva još jednu vrlo važnu stvar – vašu ljubav.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.