U trendu

I oni žive na vašem radnom stolu

Istraživanje Univerziteta u Arizoni pokazalo je da tipičan kancelarijski sto može da bude odlično prebivalište za i do deset miliona bakterija. To je, verovali ili ne, čak i do 400 puta više od prosečne WC šolje. Zaista neverovatan podatak.

Oni koji svoj sto drže uvek u urednom stanju i toliko čist da sa njega može bukvalno da se jede preživeli su veliki šok kada su čuli za to naučno otkriće, a pogotovo kada je i sam mikrobiolog iz Arizone, doktor Čarls Gerba, izjavio da je za razne bakterije sto vrlo luksuzno i primamljivo stanište.

Setite se koje sve stvarčice držite na svom radnom stolu u svojoj kancelariji. Međutim, koja je od njih ona najprljavija i gde se to bakterije najradije nastanjuju? Evo nekih odgovora na ta pitanja. Telefoni su apsolutni šampioni po količini bakterija koje na njima obitavaju. Broj se penje čak do 3.740 njih po kvadratnom centimetru, i to samo na jednoj prosečnoj telefonskoj slušalici. Na drugom mestu, posle telefona, nalaze se kompjuterski monitori – 3.250 bakterija po kvadratnom centimetru.

Ako ste mislili da se elektronskom poštom možete odbraniti od ovih napasnih bakterija, pogađajte ponovo. Ni u ovom slučaju nećete biti zaštićeni, jer se na prosečnoj tastaturi može naći i do 511 bakterija na samo jednom kvadratnom centimetru. Kako se mnogi pored tastature koriste i mišem, to je još dodatnih 260 bakterija po kvadratnom centimetru. Poređenja radi, kvadratni centimetar prosečne WC školjke pojačan je tek za osam bakterija. Sada sami vidite.

Koja je najčistija stvar na vašem radnom mestu, ili makar ona sa najmanjim procentom bakterija? Sa samo 11 bakterija po kvadratnom centimetru fotokopir mašina je svakako najčistije mesto koje možete pronaći. Toliko je čista da se njome možete poslužiti i u slučaju da ste prinuđeni da ručate u kancelariji. Kao što vidite, nije baš sve tako crno. Redovno čišćenje dezinfekcionim sredstvima može drastično smanjiti mogućnost da se zarazite na radnom mestu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.