I to je moguće

Kao što oplemenjuju dnevnu ili spavaću sobu, biljke na isti način mogu da ulepšaju i kupatilo, pruže mu sjaj i podare onu neophodnu toplinu. Pomalo je luckasto, ali veoma simpatično. Probajte!

Ako se odlučite da držite biljke i u svom kupatilu, treba da znate nekoliko stvari. Vodite računa da biljke rasporedite po krajevima kako bi do maksimuma oslobodile prostor, koji je uvek dosta skučen. Pošto u kupatilu kapljice pršte na sve strane, ne postavljajte biljke sa osetljivim listovima u neposrednu blizinu kade – to bi bilo pogubno za njih. Ne trudite se da uvek budu iste biljke u tom skučenom dekoru. Koristite biljke kratkog veka, ali spektakularne, od toga se nećete umoriti.

Vlažan ambijent i toplota kupatila omogućavaju da se biljka madinila drži više godina u kući. Madinilla magnifica potiče sa Filipina. Ova bogata biljka u zatvorenom prostoru podnosi i temperature oko 18 stepeni Celzijusa. U kupatilu su idealni uslovi za razvoj biljke po nazivu venerine vlasi. Zato ne oklevajte, nađite joj lepu ukrasnu saksiju koja će biti u skladu sa drugim posudama i opremom.

Pošto su kupatila uglavnom veoma mala, dobro je da se dekor pojednostavi. Neka sve boje budu istovetne i pastelne – to ističe ambijent mira i opuštenosti. Ixora Coccinea je tropska grmolika biljka, veoma izdašna u cvetovima. Njoj će mnogo više odgovarati vlažan ambijent u kupatilu nego bilo koji drugi u kući. Zalivajte je, ako je moguće, vodom bez krečnjaka i u jesen dobro orežite stabljike. Orhideje će izgledati veličanstveno u vašem kupatilu. Jednom mesečno treba skidati prašinu sa listova orhideje. Preporučuje se korišćenje krpe natopljene tekućinom koja je u isti mah i sredstvo za čišćenje i insekticid.

Ako ste se dosad samo divili biljkama u kupatilu koje ste viđali na stranama časopisa, vreme je da tako nešto isprobate i kod svoje kuće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.