I to je škola

Šta vam je moderan život. Odete na tečaj, i to nimalo lak, a tamo, gle čuda: možete da dobijete diplomu da ste „overeni moralni haker“. Šta to u stvari znači i kako taj tečaj izgleda?

Hakeri koštaju velike korporacije milione i milione dolara godišnje. Svakim danom sve je skuplje odbraniti se od hakerskih napada, budući da tu funkcioniše ona naša stara poslovica – klin se klinom izbija, a to u prevodu znači da će loše hakere najlakše loviti i sprečavati u tome, pogađate, dobri hakeri. Dobra ideja, zar ne?

Koji su ti dobri hakeri, pitate se? Recimo, hakeri koji se školuju na tečaju u EC – Council-u (International Council od E – Commerce Consultants) kod predavača Ralfa Ehemendije. Ovaj tip sa dugačkim zulufima i kudravom bradicom podučava finim nijansama kompjuterskog hakiranja grupe od 15 polaznika na ovom takozvanom hakerskom koledžu. To su obično mladi poslovni ljudi koji su platili po četiri hiljade američkih dolara za jedinstvenu priliku da pohađaju ovaj jednonedeljni tečaj i dobiju diplomu da su baš oni – overeni moralni hakeri.

Međutim, svi su nestrpljivi da čuju kako izgleda sam taj neobični tečaj. Tečaj počinje učenjem osnovnih besplatnih i legalnih metoda pretrage. Kasnije se uči malo i o provaljivanju u zaštićene kompjuterske sisteme, zatim o simetričnoj i asimetričnoj ključnoj kriptografiji, war-diallingu i osnovnim TSR portovima i uslugama. Oni koji su se makar malo bavili hakerisanjem verovatno već znaju o čemu je ovde reč. Predavač takođe ističe kako je čudesno koliko su velike korporacije nezaštićene, kako je lako provaliti kod njih i doći do njihovih važnih podataka. Upravo to je i namera njegovih polaznika, to jest moralnih hakera. Naime, oni će ubuduće uočavati rupe i mogućnosti za hakerske napade u kompjuterskim sistemima i truditi se da takvih propusta bude što manje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.