I to je svetsko prvenstvo

Ko ne zna priču o Deda-Mrazu, koji dolazi u svačiju kuću na Božić? Deca koja su se lepo ponašala tokom godine dobiće lepe poklone, a deca koja su bila loša biće kažnjena. Mnogi mitovi i priče ispričani su o Deda-Mrazu, ali ko je on bio u stvari? Kako je postao toliko poznat?
Postoje mnoge priče za koje se ne može pouzdano reći da li su istinite. Ipak, jedno je sigurno, a to je činjenica da je Deda Mraz živeo u Turskoj u četvrtom veku naše ere. Bio je crkveni velikodostojnik grada Mire i poznat po svojoj samilosti. Voleo je decu i bio njihov pravi prijatelj.
Evo šta kaže jedna legenda zasnovana na tradiciji davanja poklona. Jednog dana Deda Mraz je bacio kroz prozor tri lopte od čistog zlata, i to na siromašnog čoveka koji je imao tri ćerke. Niko ga nije video da je to učinio, ali otac više nije bio prinuđen da proda svoje ćerke, jer je dobio tri zlatne lopte. Tokom vekova mnoge priče i običaji su se vezivali za Deda-Mraza.
U Samnaunu u Švajcarskoj već generacijama se održava jedna posebna manifestacija pod imenom „Clau Wau“. Veče pre 6. decembra, deca iz svakog sela iz okoline šetaju od kuće do kuće kako bi posetila sve svoje sugrađane. Oni su odeveni kao Deda-Mrazevi i imaju zvona kojima zvone. Ispred svake kuće zastanu i pevaju pesme i recituju stihove. Ali, od 2001. godine tradicija je dobila i nove dimenzije.
Svetsko prvenstvo Deda-Mrazeva je šampionat kojim se svake godine obeležava početak zime. Svaki tim ima šansu da postane Deda Mraz svetski šampion. Ali, samo najbolji timovi imaju stvarnu šansu da pobede u ovom takmičenju.
A koje su specijalne osobine i veštine koje bi trebalo da poseduje Deda Mraz da bi postao svetski šampion?
U kvalifikacijama učestvuju 32 tima, koji se takmiče u sledećim disciplinama: parada i ocena Deda-Mrazovog kostima, penjanje uz dimnjak, ukrašavanje kolača, trening magaraca i trka na drvenim jarčevima. U finale potom ulazi 16 timova. Oni se bore u sledećim disciplinama: vožnja skuterom, trka Deda-Mrazeva niz brdo i penjanje uz brdo, šou od dva minuta u kome timovi mogu da prikažu šta žele i da izvuku najviše simpatija kod publike i žirija. A onaj koji pobedi zaista postaje svetski šampion!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.