I to je turizam

Taman su Brazilci pomislili kako su se rute seks turizma pomerile ka liberalnoj jugoistočnoj Aziji, kada se tamo počeše dešavati katastrofe, i to sve gore od gorih.

Otcepljenje Istočnog Timora i vojne intervencije 1999. godine, zatim eksplozije na ostrvu Bali pre nekoliko godina, a onda cunami i ostalo – i talas takozvanih seks turista vratio se tamo gde je bio pre dvadesetak godina – u Brazil. Međutim, seks turizam je ona vrsta turizma koju niko ne želi da vidi u svojoj kući.

Pol Sistare, predsednik brazilskog hotelskog lanca „Atlantica Hotels International“, izjavio je da je, prema izveštaju novina „Estado do Sao Paolo“, u toku 2005. godine Brazil povratio prvo mesto na listi primarnih destinacija seks turizma. Tim povodom Brazil je lansirao i partnerstvo s vodećim hotelima i organizacijama za zaštitu dece kako bi se sprečila seksualna eksploatacija maloletnika u turističkim mestima, a posebno po hotelima.

Prema izveštajima Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija, samo u Brazilu oko 150.000 maloletnika bavi se prostitucijom. Zakonodavci su zaključili da veliku ulogu u ponovnom cvetanju prostitucije imaju putničke agencije, turistički vodiči, hoteli, barovi, restorani, noćni klubovi i taksisti. Njihov predlog je da se ubuduće zakonski kazne i turisti koji koriste usluge prostitutki, a ne samo „prijateljice noći“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.