U trendu

I začin i ukras

U staroj Grčkoj lovor je bio Apolonova biljka. Često su ga koristili u verskim svečanostima. Legenda kaže da su sveštenici koji su žvakali njegove bobice i dimili lišće dobijali moć gledanja u budućnost. Rimljani su smatrali da lovor štiti od gromova, bolesti i zlih duhova.
Lovor je zimzeleno drvo poreklom iz zapadne Azije. U mediteranskom području i zaštićenim baštama može da cveta i donosi plod. Plod se koristi za dobijanje ulja, dok se kožasto lišće, zbog specifične arome, dodaje jelima kao začin.
Razmnožava se košticom, korenovim izdancima i reznicama. Koštice se s jeseni ili zime poseju u mešavinu zemlje, šumskog lišća i peska. Zatim se saksije pokriju i posle dve-tri nedelje koštica proklija. Izdanci sa dva do tri lista se rasade i normalno uzgajaju. Biljka će se brže razvijati ako se razmnoži korenovim izdancima. Izdanci se odvajaju u jesen ili proleće, pažljivo, oštrim nožem. Posle odvajanja, izdanci se sade u saksiju u kojoj je takođe mešavina zemlje, šumskog lišća i peska. Da bi prijem izdanka bio siguran, saksije treba držati u polusenci i atmosferi zasićenoj vodenom parom. Posle dve do tri nedelje, koren izdanka ojača i lovor se može preneti u slobodan prostor. Reznice se pripremaju u periodu mirovanja vegetacije. Sade se u sud s humusom preko kojega je nabačen sloj rečnog peska. Na toploti i u atmosferi zasićenoj vodenom parom reznice dobijaju koren za pet do šest nedelja.
Drvo lovora drži se u saksiji, a kasnije, kada se razvije, u sanduku ili buretu. U zaštićenom ambijentu lovor može da se gaji i u prirodi. U svojoj domovini lovor raste kao drvo ili bujan žbun. Njegova lepota može se pospešiti rezidbom. Najčešće uzgojni oblici lovora su piramida ili visoka stablašca. Stablašicu je najlakše odnegovati iz koštice, ako se vodilica razvija neometeno. Postrani mladari moraju se skraćivati, a posle dve godine se potpuno uklanjaju. Kada lovorovo stablo dostigne odgovarajuću visinu, dalji rast se ne sme dozvoliti. Piramidalan oblik krune je prirodniji za lovor. U tom slučaju rezidba služi samo za doterivanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.