Idealna zamena

Zahvaljujući velikoj karaturi, znatno nižoj ceni i specijalnom načinu sečenja, bezbojni cirkon je u juvelirstvu vrlo korišćen i tražen kamen. Vekovima je poznat kao najbolja imitacija skupih dijamanata.

Cirkon ima dugu istoriju. Ovom blistavom kamenu u prošlosti su pripisivana razna simbolična, pa čak i magijska svojstva. Verovalo se da simboliše radost življenja, da donosi veselje i podstiče entuzijazam. Verovalo se da onom ko ga nosi pruža snagu, da ga čuva od bolesti i čini nepobedivim. Stari Rimljani su verovali da ovaj poludragi kamen bistri i jača um, a nošen je i kao amajlija za sklapanje dobrih poslova.

Mnogi prevaranti tokom vekova uvideli su njegovu veliku sličnost sa dijamantom i to iskoristili na vešt i unosan način. Oni su se bogatili prodajući takozvane dijamante, a zapravo bezbojne sjajne cirkone. Zahvaljujući termičkoj obradi tokom prošlog veka, postignuto je da se od neuglednih i nedopadljivih mrkih cirkona dobiju blistavi bezbojni cirkoni ili cirkoni plave ili crvene boje, koji su prodavani kao mnogo ređi i skuplji rubini, ili pak plavi safiri. Svim tim prevarama i imitacijama danas bi trebalo dodati i to da je dobijen veštački, to jest sintetički, cirkon, koji svojim izgledom i sjajem ne zaostaje za prirodnim, pa je razumljivo što ga zlatari koriste za vrlo atraktivne i blistave, ali zato i mnogo jeftinije kreacije.

Ima ga u raznim bojama. Može biti bezbojan, žut, crven, mrk, zelen ili plav. Međutim, najtraženiji su tokom istorije a i danas oni bezbojni, i to ne samo zato što podsećaju na dijamante već zato što im se pripisivalo jako magijsko svojstvo. Kako se verovalo, oni predstavljaju sigurnu amajliju protiv uroka, čini i urokljivih očiju.

Cirkon je danas često korišćeni poludragi kamen, vrlo rasprostranjen u izradi nakita. Najpoznatija nalazišta ovog kamena su u Birmaniji, Brazilu, Šri Lanki, Tajlandu, Francuskoj, na Madagaskaru i u Tanzaniji. Relativno niska cena najviše je doprinela njegovoj popularnosti. Za sve one koji sebi nisu mogli da priušte pravi dijamant cirkon je oduvek predstavljao idealnu zamenu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.