U trendu

Igra britanskih oficira

Jedna od popularnih igara na svim kontinentima je stoni tenis. Pingpong je prvi put, prema nekim sačuvanim podacima, počeo da se igra krajem 19. veka u južnom delu Afrike, koji je bio kolonija Velike Britanije. Britanski oficiri su se, kako je zabeleženo, u trenucima dokolice zabavljali prebacujući lopticu preko mreže zategnute na sredini stola. Loptica je najčešće bila čep vinske flaše, dok su umesto reketa vojnici koristili kružno isečene korice knjiga.

Prema drugim izvorima, ova igra nastala je u Engleskoj, otprilike u isto vreme, i bila je poznata kao „vif vaf“. U poslednjoj deceniji 19. veka počeli su da se prodaju i kompleti za pingpong, koji su se sastojali od male lopte, tanke mreže i specijalnih reketa napravljenih od drveta. Posle boravka u Americi, Englez Džejms Gib doneo je na Stari kontinent celuloidnu lopticu. Počeo je da igra sa prijateljima stoni tenis koristeći nove lopte i nazvao ovu interesantnu igru novim imenom – pingpong.

Godinu dana kasnije proizvođač sportske opreme u Velikoj Britaniji Džon Džekves registrovao je zaštitni znak pingpong i prodao prava na njegovo korišćenje američkoj firmi „Braća Parker“, koja je izašla na tržište sa novim priborom za ovu igru. Godine 1902. u Britaniji je napravljen nov reket za stoni tenis. Bio je mali, od drveta, a preko ploče sa obe strane bila je zalepljena guma koja je omogućavala bolje odskakanje lopte i preciznije udarce. Iste godine u Velikoj Britaniji osnovano je pingpong udruženje, koje je postojalo svega tri godine.

Ovaj sport postao je veoma popularan u Engleskoj, odakle je prenet u druge zemlje Starog kontinenta. Prvi svetski šampionat u stonom tenisu održan je u Londonu 1927. godine. Tri godine kasnije osnovano je i udruženje za ljubitelje ovog sporta i u Americi, ali je tamošnji broj članova bio strogo ograničen zbog činjenice da su pripadnici udruženja mogli da koriste isključivo opremu „Braće Parker“.

Decenijama je ovaj sport bio dominantan u centralnoj Evropi, ali sredinom prošlog veka postao je izuzetno popularan na Azijskom kontinentu, odakle su na svetska takmičenja vrlo brzo počeli da stižu vrhunski igrači. Iako stoni tenis postoji više od jednog veka, pravila ove igre nisu se bitno menjala tokom proteklih decenija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.