U trendu

Igra za strpljive

Bilijar je jedna od popularnih igara koje zahtevaju ne samo fizičku spremnost već i ogromno strpljenje, veštinu i iskustvo. Neki istraživači pretpostavljaju da je ova igra nastala u drevnoj Kini, odakle je zatim preneta na Evropski kontinent. U Francuskoj je bilijar bio čuven u srednjem veku, a prve verzije ove igre bile su slične kriketu.

Sam naziv bilijar nastao je najverovatnije od francuske reči billart, koja je označavala specijalno napravljen štap za udaranje loptice u ovoj igri. Prvi zapisi o igranju bilijara datiraju iz 15. veka, a cilj ove igre bio je ubacivanje loptice u džepove – rupe u ćoškovima posebno napravljenog stola. Knjiga pravila igranja bilijara prvi put je objavljena 1675. godine. Ova igra osvojila je Francuze za veoma kratko vreme i vrlo brzo su organizovani klubovi u kojima su zaljubljenici igrali bilijar. Igran je na specijalno napravljenom stolu sa rupama u uglovima i na sredini, a za bilijar su korišćene posebno izrađene loptice, od kojih je jedna bela, kao i specijalni drveni štapovi.

Tokom decenija koje su usledile igra je usavršavana, a jedan od zaslužnih za njen napredak bio je Francuz poznat kao kapetan Mingad, koji je bio politički zatvorenik u Parizu za vreme Francuske revolucije. Prema nekim podacima, dok je bio na robiji, kapetan Mingad je toliko zavoleo bilijar da je, kada je konačno oslobođen, odbio da izađe iz zatvora, jer je u njemu imao mogućnost da igra ovu igru. On je otkrio da kada zaoštri ivicu štapa specijalnim rezačem, može bolje da cilja u lopticu i da je preciznije udari. Kada je konačno napustio zatvor, Mingad je putovao po Francuskoj i zainteresovanima prikazivao svoju veštinu igranja bilijara.

U 18. i 19. veku pojavile su se različite verzije bilijara, a u Engleskoj je dugo bila popularna igra u kojoj su korišćene tri loptice koje su ubacivane u šest džepova na ćoškovima stola. U Americi je bilijar bio dugo vremena rezervisan samo za bogataše, s obzirom na visoku cenu stolova specijalno pravljenih za ovu igru. Početkom 19. veka u Njujorku je u kafićima i predvorjima hotela bilo ukupno osam stolova za bilijar na kojima su ljubitelji ove igre mogli da igraju. Dvadesetak godina kasnije broj stolova za bilijar koje su mogli da koriste građani porastao je na 24. Tako ova igra više nije bila samo privilegija bogatih, već su mogli da je igraju i oni sa plićim džepom. Polovinom 19. veka osnovana su i udruženja igrača bilijara, a od tog vremena datiraju i prva takmičenja organizovana u Evropi i Americi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar