Iluzija koja se poigrava sa umom: Posle 20 sekundi, videćete potpuno drugačiji prizor!

Na Tviter nalogu „BBC archive“ objavljena je optička iluzija iz 1985. godine iza koje se krije teorija o tri receptora.

Iluzija je prvi put objavljena na društvenim mrežama. U pitanju je optička iluzija koja prikazuje zastavu Velike Britanije u žuto-zelenoj boji, dok se u centru slike nalazi crna tačka.

Nakon 20 sekundi posmatranja te slike, većini ljudi se čini kao da se na beloj pozadini vidi britanska zastava u tradicionalnim bojama – crvenoj, plavoj i beloj boji.

Optička iluzija objašnjava se jednostavnom teorijom o tri receptora, prema kojoj mrežnjača oka sadrži tri receptora za boju koji se nazivaju konusne ćelije, koje apsorbuju različite boje iz spektra.

Kada duže posmatramo zelenu boju, receptori za plavu i zelenu boju se umaraju i reaguju slabije nego obično na beli ekran, ali receptori za crvenu boju, koji nisu bili u upotrebi, reaguju normalno. Zbog toga nam se čini da na beloj pozadini nakon 20 sekundi vidimo crveno. Istovremeno žuti deo slike zamara receptore za crvenu i zelenu boju pa nam nakon 20 sekundi ostaje plava, piše „Indeks hr“.

Prema pomenutoj teoriji, kada slika žuto-zelene zastave nestane, pa ostane samo bela pozadina, jedino receptori za plavu boju rade normalno, zbog čega je upravo ova boja ona dominantna koju opažamo.

Optička iluzija u određenoj meri otkriva kako daltonisti čiji su receptori manje osetljivi na jednu od pomenute tri boje, mogu da vide boje, ali je istaknuto da ne možemo znati kako oni zaista doživljavaju boje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.