U trendu

‘Imati deo nje mi znači baš sve’: Čeka bebu s mrtvom suprugom

Zbog retkog oblika raka štitnjače koji je brzo počeo da se širi ostatkom tela, 31-godišnja Emi nikad nije mogla da ostvari ono što je najviše htela – da dobije bebu. Nakon njene smrti, prijateljica iz detinjstva postala je surogat majka za dete Emi i njenog supruga Džejka.

Džejk i Emi bili su prijatelji još od detinjstva. U jednom periodu života razdvojio ih je fakultet, a kasnije i posao – Džejk je radio u Australiji, a Emi u Londonu.

Tek nekoliko meseci nakon što su se ponovo spojili, Emi je počelad da pati od umora i natečenih limfnih čvorova. Dijagnostifikovan joj je redak tip raka koji se vrlo brzo proširio na pluća, jetru i kosti. Njihov najveći san – da postanu roditelji, rasprsnuo se.

Emi je započela blog na kom je opisivala svoju borbu sa rakom, a paralelno je skupljala i donacije za organizaciju Royal Marsden Cancer Charity i uspela da prikupi nekoliko desetina hiljada funti.

Nakon nekog vremena, Emina prijateljica iz osnovne škole, Liz Beg videla je blog i ponudila se da bude surogat majka. Tri nedelje kasnije, Liz je objavila paru da je zatrudnela, ali već nekoliko sati kasnije Emi je zaspala i nikad više nije došla k svesti. Umrla je 18 meseci od dijagnoze.

Za Džejka, koji je par dana nakon smrti svoje žene dobio nove vesti, bio je dodatan šok. Naime, trudnoća surogat majke bila je vanmaternična. Takve trudnoće nije moguće nastaviti i smatraju se opasnima po život. Srećom, Liz je uporna i probaće opet i veruje kako će uspeti. Rezultate nove oplodnje znaće oko Božića.

Kad smo saznali da je trudnoća vanmaternična, mislim da je i meni i Liz bila uteha saznanje da će taj embrion, ili beba, otići sa Emi u raj, ako takvo mesto postoji, i da će ga ona odgojiti“, rekao je Džejk za Mirror i dodao kako će, ako trudnoća surogat majke uspe, „najbolja stvar biti imati deo Emi jer znam koliko je htela da bude majka“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.