Imitatori

Neke životinje su zaštićene time što liče na svoje otrovne rođake, dok su druge prinuđene da glume kako bi izbegle opasnost.

Kako da preživi u surovom svetu životinja onaj ko nema dovoljno snage da se odbrani od brojnih grabljivaca ili brze noge da pobegne od njih? Treba se prilagoditi sredini i biti dobar glumac. Prerušavanje, gluma, prevara ili, kako je zovu naučnici – mimikrija.

Sve ptice koje su probale da pojedu afričkog leptira monarha zapamtile su njegov gorak ukus i naučile da ove leptire ne treba jesti. Ipak, nisu naučile da postoji i leptir koji je po izgledu gotovo identičan monarhu, a nije otrovan. Leptir imitator dobio je čak i ime koje asocira na njegov izgled – monarhov dvojnik.

Mnoge smrtonosne životinje prepoznaju se po jarkim upozoravajućim bojama. Međutim, izgled ponekad ume i da prevari. Crne koralne zmije s crvenim i žutim prugama svrstavaju se među najotrovnije gmizavce na planeti, dok su skerletne kraljevske zmije bezopasne, ali ih zbog crveno-crnih pruga koje podsećaju na one kod koralnih rođaka svi izbegavaju. Jedne su otrovne, druge nisu, ali je sigurnije ne proveravati o kojoj je zmiji reč.

Opasnim izgledom priroda je zaštitila i mnoge druge bezopasne životinje. Neke vrste moljaca podsećaju na stršljene ili bumbare, drugi insekti liče na ose, a filipinski cvrčak je savršena kopija otrovne bube bombardera.

Dok one životinje koje liče na svoje opasne rođake vode normalan život, drugi imitatori moraju da se posluže i glumom kako bi upotpunili utisak. Insekt nazvan štapić liči na grančicu, ali ako se ne nađe na pravom mestu kada mu zapreti opasnost, od svog izgleda neće imati nikakve koristi. Bezbedan je jedino ako se primiri na nekoj grani dok grabljivac ne ode.

U prerušavanju je najdalje otišao indomalezijski oktopod, koji je sposoban da menja oblik, boju i ponašanje zavisno od situacije: može da odglumi i ribu i zmiju, ali i vlati morske trave.

Svim onim životinjama koje priroda nije obdarila spasonosnim izgledom ostaje da se posluže lukavstvom i glume da su mrtve dok opasnost ne prođe, kao što to rade neke vrste zmija ili oposum iz Virdžinije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.