Indija zabranjuje usluge surogat materinstva strancima

Indijska vlada saopštila je da planira da zabrani usluge surogat materinstva za strane parove koji žele potomstvo, što će najverovatnije teško pogoditi ovu unosnu „industriju“ koja je u usponu u Indiji.

„Vlada ne podržava komercijalno surogat materinstvo“ navedeno je u pisanoj izjavi Vrhovnom sudu u kojem se održava saslušanje u vezi sa peticijom o pomenutoj delatnosti, prenosi agencija AFP.

„Stranci ne mogu koristiti usluge surogat materinstva u Indiji“, navodi se u izjavi, gde stoji i da će ove usluge biti dostupne samo za parove iz Indije.

Hiljade parova koji ne mogu da imaju bebu, od kojih su mnogi iz drugih država, unajmljuju lokalne žene kako bi nosile njihov embrion do rodenja.

Međutim, sve je glasnija debata o tome da li ovakve neregulisane usluge dovode do eksploatacije siromašnih žena, zbog čega je i upućena peticija Vrhovnom sudu.

Sud je ranije ovog meseca, nakon što je izrazio zabrinutost, naredio vladi da detaljno definiše mere za regulisanje ove delatnosti.

Indija, koja ima jeftinu tehnologiju, obučene doktore i veliki broj surogat majki, jedna je od malobrojnih zemalja gde žene mogu da budu plaćene za surogat materinstvo.

Proces uglavnom podrazumeva vanmateričnu oplodnju i transfer embriona, što je dovelo do porasta broja centara koji nude ovakve usluge.

Vlada, u svojoj pisanoj izjavi koju je pred sudom u Delhiju predstavio zamenik ministra pravosuđa Ranjit Kumar, navodi da će biti potrebno neko vreme da se donese novi zakon.

„Vlada će zabraniti i uvesti kazne za pružanje usluga surogat materinstva“, navedeno je u izjavi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.