Ipak je original

Aukcijska kuća je mislila da je slika samo kopija Rembrantovog dela iz 17. veka i procenila je na svega 3.100 dolara. Ali, britanski kupac koji ju je platio oko 1.500 puta više, zapravo je znao šta radi.
Eksperti su potvrdili da je slika pod nazivom "Rembrantov osmeh", koja je kupljena za bagatelnu sumu od 4,5 miliona dolara u jednoj engleskoj aukcijskoj kući u oktobru, zapravo autoportret ovog holandskog majstora. Portret prikazuje majstora kako se naginje glavom unazad i smeje se.
Vilijem Nortman, specijalista za holandske i flamanske majstore, izjavio je da slika vredi i do 30-40 miliona dolara i dodao: "Veoma sam iznenađen što nije više zaradila na aukciji."
Ova slika će biti smeštena u Rembrantov muzej u Amsterdamu, ali će morati da bude podvrgnuta čišćenju i ispitivanju od strane britanskih eksperata.
Stručnjaci su se složili da je prodaja Rembrantovih slika prava retkost, i da se njegove slike prodaju u razmaku od nekoliko godina. Ovaj Rembrantov autoportret je apsolutno jedinstven.
Rembrant je naslikao svoj autoportret 1628. godine, kada je bio u ranim dvadesetim godinama, u svom rodnom gradu Lajdenu. Već tada je zaradio reputaciju slikarskog velemajstora. Eksperimentišući s ogledalom, naslikao je ovo remek-delo.
Slika je prethodno bila u rukama jedne engleske porodice više od 100 godina. Neki su pretpostavljali da je delo nekog od Rembrantovih učenika ili vešt falsifikat.
Stručnjaci tvrde da je niska procena aukcijske kuće zasnovana na lošim fotografijama, koje su pokazivale malo slikarske igre svetlosti i dubine.
Pobednik na aukciji verovatno je pretpostavio da je slika originalna po slikarevom monogramu RHL, rađenim retkim stilom koji je slikar koristio samo godinu dana. Eksperte je zbunio i oblik slikarevog tela, a najviše ih je zbunjivala odeća, koja je odavala malo anatomije. Ipak, izgledalo je da su konture slikanja Rembrantove, jer ih je kasnije ponavljao u svojim delima. Rendgen je pokazao da se ispod ove nalazi još jedna slika, koja je po svojoj kompoziciji takođe ličila na Rembrantova dela. Na osnovu svega toga stručnjaci su zaključili da se zaista radi o originalu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.