U trendu

Istina je tamo negde

Ogromni geometrijski crteži, napravljeni od presavijenih klipova kukuruza. Kao iznikli ni iz čega, pojavljuju se u razmaku od nekoliko sati na poljoprivrednim dobrima celog sveta; skoro uvek u noćnim satima.

Kada je počeo ovaj fenomen? Tragovi vode do nekoliko vekova unazad. Izgleda da se 22. avgusta 1678. godine na jednom ovsenom polju u blizini mesta Hertfordšajer u Velikoj Britaniji pojavio oblik sličan ovim današnjima. Postoji i jedan dokument koji je u osmom veku pre naše ere sačinio jedan lionski sveštenik, što je dokaz da su za slične pojave znali i francuski seljaci. Kada se ova pojava intenzivirala? Osamdesetih godina, kada su krugovi u kukuruzu prvi put skrenuli veliku pažnju na sebe, jer su počeli da se pojavljuju na poljima širom sveta. Gde se pojavljuju? Uglavnom u kukuruznim poljima, ali su se simbolizovane složene figure pojavljivale i u drugim pojasevima vegetacije, na ledu, na snegu i na pesku. Najčudnija pojavljivanja desila su se 17. jula 1996. godine u blizini slavnih megalita Stonhendž (Stonehenge) na jugu Engleske, gde se iznenada pojavio 151 krug usred bela dana, u širini od 115 metara.

Farmeri ne samo da su morali da pretrpe štetu koja je nastala na njihovim usevima već i uznemiravanje novinara, turista, naučnika i raznih drugih istraživača ovog fenomena. Većina ovakvih deformiteta izgledaju kao jednostavni, skoro savršeni krugovi poleglih useva u spiralnim oblicima. Veliki deo sastoji se od krugova koji se javljaju u grupama, krugova unutar prstena ili krugova sa drugim dodacima. Unutar ovih geometrijskih oblika usevi su polegli da bi formirali odgovarajuće uzorke.

Kako nastaju? Misterija ostaje neotkrivena. Među nerazjašnjenim pitanjima je i činjenica da stabljike klipova nisu polomljene, već pažljivo presavijene. Čvorići unutar žitarica pokazuju čudna nabubrenja, kao da su bile zagrevane – efekat koji bi se postigao upotrebom mikrotalasne pećnice. Neki od očevidaca su, navodno, više puta videli, istovremeno sa pojavljivanjem krugova u žitu, čudne svetlosne lopte u vazduhu. Objašnjenja ovog fenomena idu od bizarnih i neprirodnih do gotovo fantastičnih. Za neke je to delo vanzemaljaca, drugima je u pitanju neka šala posle večeri provedene u pabu, ili je to urađeno po ugledu na neki film. Za nekolicinu u pitanju su vetrovi ili neka specifična atmosferska pojava.

Šta bi na sve to rekao Foks Molder?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.