U trendu

Istorijski uragan: Ovo su rekordi koje je Irma srušila na svom putu uništenja

Ogromne štete koje je Irma ostavila na svom putu zbrajaće se mesecima, a ovaj uragan srušio je niz meteoroloških rekorda, prenose mediji u regionu.

  • Irma je na svom putu preko Kariba i SAD-a prouzrokovala ogromne štete koje će se procenjivati mesecima, dok će sam oporavak trajati godinama.
  • Ovaj razorni uragan srušio je i niz meteoroloških rekorda dok nije oslabio na nivo tropske oluje u ponedeljak, a objavili su ih na Univerzitetu u Coloradu.
  • Irma je duvala brzinom od 297 km/h čak 37 sati, što je najduže da neki ciklon traje tim intenzitetom.
  • Ta brzina čini Irmu i najsnažnijom olujom na Atlantiku, izuzev Kariba i Meksičkog zaliva. S tim područjem je druga na listi.
  • Izjednačila se sa uraganom iz 1932. na Kubi po najdužem trajanju kategorije 5 – čak 3,25 dana Irma je provela više vremena u kategoriji 5 od ijednog uragana nakon 1966. godine (početak satelitske ere)
  • Irma je srušila i rekord za najviše akumulirane energije (ACE) svih ciklona u tropskom području Atlantika pa je druga na listi svih atlantskih uragana (prvi je Ivan). Inače, ovo je mera koja u obzir uzima intenzitet, veličinu i trajanje uragana, a koristi je američki NOAA.
  • Tako je srušila i rekord za najviše akumulirane energije u samo 24 sata, koji je držao uragan Alen iz 1980. godine.

1 komentar
  1. Zoran

    Da li znate koliko je ovde u Americi vetar duvao za vreme Irme? Ja sam pratio sajtvoe koji se strogo bave vremenskom prognozom. Tu izbacuju brzine vetra na svakih nekoliko minuta. Pratio sam skoro ceo dan za par gradova na Floridi. Jedan je Tamnpa, drugi Majami. Brzine su isle od 60 do 100km/h. Preko Tampe je presao centar uragana. Za Amerikanc eje duvao od 100 milja pa na gore. A to je vise od 160km/h.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike