U trendu

Istraživanje: Noge u obliku latica ‘bogomoljke orhideje’ služe za klizanje

Kineski naučnici su otkrili da „bogomoljke orhideje“, klasičan primer mimikrije cveta, koriste svoje noge u obliku latica za klizanje.

Studija koju je sprovela tropska botanička bašta Sišuangbana pri Kineskoj akademiji nauka osporila je ranije uvreženo verovanje da ove krilate noge, ili femoralni režnjevi, oponašaju cveće kako bi privukli plen koji oprašuje cvet.

Kako prenosi Sinhua, studija je objavljena u časopisu Karent bajolodži (Current Biology), 29. novembra.

U toj studiji, naučnici su sproveli istraživanje ponašanja i otkrili da su „bogomoljke orhideje“ odlične klizačice.

„Femoralni režnjevi u obliku latica su poput krila, služe kao važna struktura za klizanje“, rekao je Čen Džanći, vođa istraživačkog tima tropske botaničke bašte Sišuangbana.

Čen je dodao da „bogomoljke orhideje“ koje su pale sa visine od 10 metara mogu kliziti na prosečnoj udaljenosti od 6,1 metar, a najudaljenije zabeleženo klizanje dostiže 14,7 metara.

„Ovi režnjevi predstavljaju prve dokumentovane krute egzoskeletne strukture koje omogućavaju klizanje, čineći ‘bogomoljke orhideje’ najveštijim do sada poznatim klizačima među člankonošcima”, rekao je Čen.

„Sa krilatim nogama, ‘bogomoljka orhideja’ postavlja rekord u klizanju. Kamuflirani poput cveta, ovi grabežljivci imaju i trik za bekstvo“, navodi se u osvrtu na ovo otkriće objavljenom na sajtu časopisa Sajens (Science).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar