U trendu

Istraživanje šokiralo mnoge: Ova zdrava namirnica opasnija za srce od gomile slatkiša

Najnovije istraživanje otkrilo je da veća konzumacija pirinča utiče jednako loše na srce kao i jedenje previše slatkiša.

Studija je istraživala oko 2.500 ljudi, od kojih su neki imali bolest srčanih arterija. Svi ispitanici odgovarali su na pitanja o svojoj ishrani, kako bi se utvrdilo koliko često jedu žitarice.

Istraživači su otkrili da je veći unos rafinisanih žitarica povezan sa povećanim rizikom od prerane bolesti srčane arterije, dok je konzumacija integralnih žitarica povezana sa smanjenim rizikom.

– Mnogi faktori su uključeni u to zašto ljudi možda konzumiraju više rafinisanih žitarica za razliku od celovitih žitarica. Neki od najvažnijih koje treba uzeti u obzir uključuju ekonomiju i prihode, posao, obrazovanje, kulturu, starosnu dob i slično – rekao je doktor Mohamad Amin Kajavi Gaskarei, glavni autor studije.

Prema njegovim rečima, ishrana koja najviše sadrži beli pirinač može da se smatra jednakom ishrani koja sadrži mnogo nezdravih šećera i ulja. Telo brzo razgrađuje rafinisane žitarice jer su lišene vlakana, što dovodi do skoka nivoa šećera u krvi nakon obroka.

Visok nivo šećera u krvi može, s vremenom,  da utiče na kontrolisanje srca i uzrokuje stvaranje naslaga na arterijama.

U poređenju sa belim pirinčem, čini se da je smeđi bolji za šećer u krvi. Međutim, kao što lekari preporučuju, nemojte ga jesti previše, prenosi Mondo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)