U trendu

Istraživanje: Vulkanski sumpor utiče na boju perja kod sova

NJUJORK – Izlaganje vulkanskom sumporu može da utiče na boju perja kod sova, pokazalo je najnovije istraživanje američkih naučnika.

Kako se navodi, izloženost vulkanskom tlu bogatom sumporom podstiče proizvodnju crvenkastih pigmenata na grudima i stomaku, odnosno do povećanja feomelanina, navodi Sajens njuz.

U studiji objavljenoj u naučnom časopisu „Džornal of bajodžiografi“ navodi se da bi tamnije perje moglo da ima važnu ulogu u detoksikaciji od štetnih hemikalija na bazi sumpora ili da pomogne sovama da se bolje stapaju sa vlažnom, senovitom šumskom pozadinom ostrva.

Evolucioni ekolog Andrea Romano i njegove kolege otkrili su da su sove ušare na nekim ostrvima bleđe od populacije na kopnu, ali da su uglavnom na malim i udaljenim ostrvima i arhipelazima koja su pretežno vulkanskog porekla, tamnije od kontinentalnih.

Prema Romanovim rečima, neke studije su pokazale da ishrana bogata sumporom ili veštački izvori sumpora, poput zagađenja, utiču na boju perja i krzna, zbog čega je njegov tim pretpostavio da bi vulkansko okruženje puno sumpora moglo da podstakne sove da proizvode više feomelanina, zbog čega je perje tamnije.

Istraživači su pregledali očuvane, perjem prekrivene kože više od 2.000 muzejskih primeraka sova ušara iz desetina grupa ostrva i utvrdili da su sove na ostrvima sa vulkanskim zemljištem bogatim sumporom ili nedavno aktivnim vulkanima – kao što su oni na Sulavesiju u Indoneziji ili na Kanarskim ostrvima, imale tamnije, crvenije perje od onih na nevulkanskim ostrvima kao što je Tasmanija.

Ipak, naučnici smatraju da i gen MC1R može da utiče na čak 70 odsto varijacija boja.

Moguće je da boje na bazi sumpora pružaju prednosti sovama, kaže Romano i objašnjava da su vulkanska ostrva često gusta sa vegetacijom koju podržava tamno, plodno tlo, kao i da bi tamnije perje moglo da pomogne sovama da nestanu u svom šumskom okruženju.

Takođe, toksični efekat visokog izlaganja sumporu može da se izbegne tako što će preterati višak sumpora u stvaranje više feomelanina.

Među pticama, veza između boje perja i vulkanskog sumpora možda nije ograničena samo na sove ušare.

Takođe je moguće da je odnos vulkanski sumpor-feomelanin još rašireniji kod kičmenjaka, a Romano kaže da ostaje da se utvrdi kako sumpor dolazi u telo prica – da li putem ishrane, vode ili vazduha.

„Ne znamo ništa o tome kako sumpor dospeva do mekih tkiva ovog vrhunskog predatora“, rekao je Romano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar