U trendu

Italija: Velika suša u basenu reke Po, sneg na Alpima se skoro prepolovio

MILANO – U jezerima, rekama u italijanskom delu Alpa sneg se skoro prepolovio, a vodostaji su na niskom nivou u tri od sedam okruga oko reke Po, kao i na severu Apeninskog poluostrva.

Italijansko udruženje ekologa Legambijente smatra nedostatak snega zabrinjavajućim, jer ga ima za 53 odsto manje u Alpima, naročito u basenu reke Po, gde je deficit 61 odsto, prenela je italijanska agencija Ansa.

Udruženje za zaštitu životne sredine uputilo je apel vladi premijerke Đorđe Meloni da se napravi nacionalna strategija za rešavanje tog problema.

Suša kroz koju prolazi reka Po vidi se čak i iz svemira – voda se teško probija kroz peščanu podlogu severno od grada Vogere u pokrajini Paviji, što se vidi na slici koju je napravio satelit „Sentinel 2“ iz programa za posmatranje Zemlje kojim upravljaju Evropska svemirska agencija (ESA) i Evropska komisija.

Slika od 15. februara dokumentuje posledice teške suše koja drugu godinu zaredom pogađa dolinu reke Po.

Smanjenje vodostaja reke i promena okolnog pejzaža takođe su evidentni kada se uporede satelitski snimci iz februara 2021. i februara ove godine.

Prema Opservatoriji za upravljanje i zaštitu teritorije i voda u Pjaćenci i Kremoni, reka Po je dostigla najniži nivo svih vremena.

U regionu Pijemont sedam opština je moralo da koristi cisterne za snabdevanje stanovništva pitkom vodom, dok je još 70 lokalnih administracija u severnoj Italiji proglasilo stanje pred uzbunu.

Najveći italijanski rezervat vode, jezero Garda, sada je samo nekoliko centimetara od svog istorijskog minimuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.