Ivanka Tramp: Bila sam žrtva seksualnog uznemiravanja

Donald Tramp i njegov sin Erik su prošle nedelje pričali o tome kako bi se njihova kćerka, odnosno sestra Ivanka ponašala u slučaju seksualnog uznemiravanja na radnom mestu. Tramp se nada da bi Ivanka u slučaju uznemiravanja našla bolji posao, dok je njegov sin Erik uveren da se njegova sestra ne bi ni našla u toj poziciji jer je jaka žena.

Za sada se Ivanka nije oglašavala, ali u svojoj knjizi „The Trump Card: Playing to Win in Work and Life“ iz 2009. godine progovorila je o seksualnom uznemiravanju. Njen prvi pravi posao bio je u kompaniji Forest City Ratner, u kojoj je radila sa timom zaduženim za izgradnju jednog trgovačkog centra. Naglasila je da taj posao nije imao nikakve veze sa očevim kompanijama, ali nešto je ipak bilo slično.

Dan pre nego što je počela da radi šetala je sa šefom kroz gradilište, dok su za njom zviždali radnici. To joj se događalo dok je radila u očevoj firmi koja se bavila građevinom.

„Oni tada nisu znali da sam ja šefova kćerka“, napisala je Ivanka, dodajući da su se izvinili kada su saznali.

„Ovde sam imala osećaj da moram da smislim način da smirim situaciju i zadržim grupu uznemiravanja na minimum. Na kraju krajeva, moj novi šef pratiće svaku moju reakciju, što znači da bi me to dovelo u neugodnu situaciju koja nije dobra za mene. Ako ignorišem neprilične komentare, ispašću slaba. Ako pregrubo reagujem, ispašću veštica“, napisala je.

Ivanka razlikuje nekoliko nijansi seksualnog uznemiravanja, za razliku od muških članova njene porodice.

„Seksualno uznemiravanje nikad nije prihvatljivo i moramo se boriti protiv njega. U isto vreme, moramo da shvatimo da su naše kolege različite, a ono što je uvredljivo jednoj osobi drugoj se možda čini bezazlenim. Bitno je razlikovati kad je trubljenje i zviždanje oblik zlostavljanja, a kad je samo nečija šala“, napisala je.

Empatije prema onima kojima smeta bilo koji oblik uznemiravanja na poslu i nema previše, ali druga anegdota iz knjige pokazuje da celoj porodici Tramp nedostaje empatije. U njoj su Ivanka i Donald sedeli u svom avionu i čekali njegovu tadašnju suprugu Marlu. Ivanka je ocu rekla da Marla po običaju kasni, a kad je automobil Donaldove druge žene napokon stigao na pistu, vrata aviona bila su zatvorena, a motori upaljeni. Marla je istrčala iz automobila i jurila prema avionu, Ivanka je oca potapšala po ruci i pokazala mu da mu je supruga napolju, a sve što je on učinio bilo je da je podigao ruke kako bi pokazao Marli da je gotovo. Nije ni pokušao da kaže pilotu da je pričekaju.

„To se ne bi dogodilo da njeno kašnjenje nije bilo hronični problem“, napisala je Ivanka i dodala da Marla nikad više nije kasnila, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.