U trendu

Iz blata izronio najmoćniji faraon star 3000 godina (video)

Arheolozi iz Egipta i Nemačke pronašli su u blatu podzemnih voda u sirotinjskom delu Kaira ogromnu, osam metara visoku statuu koja najverovatnije predstavlja obožavanog faraona Ramzesa II.

Egipatsko ministarstvo kulture saopštilo je da se radi o jednom od do sada najvažnijih otkrića.  Statua, verovatno napravljena od kvarcita, pronađena je u blizini ruševina Ramzesova hrama u drevnom Heliopolisu, koji se danas nalazi u istočnom delu Kaira. Arheolozi su gotovo sigurni da se radi o Ramzesu II.

Ramzes II, najslavniji i najmoćniji faraon drevnog Egipta, vladao je od 1279. do 1213. godine pre Hrista. Za vreme njegove vladavine Egipat se prostirao od Sirije do Nubije.

Hram Sunca u Heliopolisu, blizu kojeg je pronađena statua, bio je jedan od najvećih u Egiptu, dvostruko veći od Karnaka, ali je uništen u grčko-rimskom razdoblju.

Mnogi od njegovih obeliska premešteni su ili u Aleksandriju ili u Evropu, a kameni blokovi su ili ukradeni ili iskorišćeni za gradnju Kaira.

Ako se potvrdi da se radi o Ramzesu II, kip će biti postavljen ispred ulaza u Veliki egipatski muzej čije se otvaranje predviđa za 2018. godinu.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.