Izaberite svoju testeninu

Izaberite jednu od ovih testenina:
Farfale, što na italijanskom znači leptir, jeste pasta omiljena kod ljubitelja testenine. Testo u obliku leptira služi se s pikantnim sosevima s povrćem i mesom, ali i s bešamel sosom.
Italijanska varijanta testa u obliku školjkica zove se Conchiglioni. Školjkice od testa mogu se naći u različitim veličinama. Sitnije forme idealne su za supu. Veći oblici pogodni su za filovanje mlevenim mesom, povrćem ili sirom.
Penne rigate spada u omiljene vrste testenine. Ova testenina se može zapeći, a pogodna je i za razne prelive i soseve jer brzo upija tečnost. Pošto je glatka, koristi se i za pripremanje supa ili za minestrone.
Spirale zbog svog oblika brzo upijaju soseve, a veoma su ukusne uz soseve s mesom, sveže povrće, svež sir i ribu. One su idealan prilog uz sitno seckano meso u raguu pošto se ono lako hvata za njih.
Tortelini su maksimalna količina fila u minimumu testa. Mali i okrugli komadi testa umotavaju se oko obilja fila, a zatim kružno savijaju. Mogući su različiti filovi, na primer, meso ala bolonjeze, vegetarijanska varijanta s rikotom i spanaćem, sa začinskim biljem ili cveklom.
Fusili lungi izgledaju kao dugi špageti oblikovani u otvarače za plutane čepove. Jedu se uz kremaste soseve, kao što su sos od gorgonzole ili šunke i slatke pavlake. Sos s tunjevinom takođe ide odlično uz ovu vrstu testenine.
Rigatoni su kratke i široke cevi s rebrastom strukturom; podsećaju na makarone, samo što rigatoni imaju prave krajeve. Sosevi se lepe u šupljinama rigatona. Odlični su za salate s tikvicama i plavim patlidžanom.
Kapeleti u prevodu s italijanskog znači "filovane kućice". Pošto mogu da upiju veliku količinu tečnosti, odlični su za razne vrste pesta. Ukusni su kao salata i kao prilog uz jela od mesa i ribe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.